FrieslandCampina verhoogt de garantieprijs van december met 26 cent tot € 62,51 per 100 kilo melk. - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

FrieslandCampina verhoogt melkprijs licht met 26 cent

FrieslandCampina verhoogt de garantieprijs van december met 26 cent tot € 62,51 per 100 kilo melk.

Doordat zuivelverwerkers in de afgelopen periode een hogere referentieprijs hadden afgegeven, is een positieve correctie meegenomen in de berekening.

Afronden naar boven

Als extraatje aan alle leveranciers rondt FrieslandCampina de garantieprijs niet af naar beneden, maar betaalt ook de cent boven de € 62,50 mee. De door Boerderij berekende melkprijs bij een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo komt uit op € 61,93 per 100 kilo melk. Melkveehouders die recht hebben op de maximale toeslagen kunnen een melkprijs van € 65,43 per 100 kilo melk.

Over het hele jaar betaalt het zuivelconcern een gemiddelde melkprijs van € 54,61 uit, dat maar liefst € 17,38 hoger ligt dan een jaar eerder. Afgelopen vrijdag hield Arla Foods de melkprijs voor december gelijk, Milcobel zag zich in november al genoodzaakt een lagere melkprijs te betalen door de verslechterende situatie op de internationale zuivelmarkt.

Kanteling zuivelmarkt

De situatie op de zuivelmarkt is inmiddels geheel gekanteld en de markt moet over de hele linie prijzen naar beneden bijstellen. Op dit moment blijft de prijs van rauwe melk op de spotmarkt op zo’n 56 cent staan. Room is zelfs nog wat duurder tot zo’n € 7,75 per kilo door de vraag voor de feestdagen aan het einde van het jaar.

De verwachting is echter dat deze prijzen in de loop van december flinke stappen terug gaan zetten. De markten voor boter en poeders zijn al enige tijd veel minder met sterk dalende prijzen als gevolg en kaasprijzen volgen in het kielzog van voornoemde zuivelproducten. Volgens het ife Instituut in Kiel (D.) stond de melkprijsindex afgelopen vrijdag op basis van de slotkoersen van boter en mageremelkpoeder in januari op 45 cent per kilo. Het lijkt erop dat de uitbetalingsprijzen snel richting dit prijsniveau gaan zakken.

Hogere biologische melkprijs

De biologische melkprijs van FrieslandCampina stijgt ook nog in december met 43 cent tot een biologische garantieprijs van € 65,18 per 100 kilo melk. Net als bij de gangbare melk is voor biologische melk een kleiner correctie gemaakt doordat referentieprijzen in de afgelopen periode hoger uitvielen. De door Boerderij berekende melkprijs komt uit op € 65,34 per 100 kilo melk. De gemiddelde melkprijs voor biologische melk in 2022 komt uit op € 59,63 en komt hiermee € 10,31 hoger uit dan over 2021. De bovengenoemde melkprijzen zijn exclusief btw en de bijdrage van 5 cent voor ZuivelNL is in mindering gebracht.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin