Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

FrieslandCampina open voor nieuwe leden

FrieslandCampina opent zijn deuren voor nieuwe leden-melkveehouders in Nederland, Duitsland en België. De ledenraad van de zuivelcoöperatie heeft ingestemd met de daarvoor voorgestelde wijzigingen in het aannamebeleid.

“We willen een aantrekkelijke coöperatie zijn en blijven voor onze leden-melkveehouders en daarvoor is voldoende schaalgrootte van belang”, aldus coöperatievoorzitter Sybrand Attema. “Dit draagt namelijk bij aan continuïteit, een goede concurrentiepositie, een optimale bezetting van ons productienetwerk en daarmee een brede beschikbaarheid van onze producten en merken in de markt.”

Toetreding vergemakkelijken

Vanaf de fusie van Friesland Foods en Campina eind 2008 tot op heden was het alleen onder zeer strikte voorwaarden mogelijk om een lidmaatschap van FrieslandCampina aan te vragen. Daar komt nu verandering in. Om het verkrijgen van een lidmaatschap via een samenwerking met een zittend lid te versoepelen, is de periode van samenwerking verkort van vijf jaar naar drie jaar.

Daarnaast gaat de coöperatie open voor nieuwe leden die starten of nu aan een andere afnemer leveren. Om toetreding te vergemakkelijken is het entreegeld verlaagd van € 15,00 euro naar € 5,00 per 100 kilo melk. Voor trouwe leveranciers binnen het coöperatieve werkgebied geldt een korting van € 2,00 euro per 100 kilo melk op het entreegeld.

Voor de financiering van het entreegeld worden betalingsmogelijkheden aangeboden. Naast het entreegeld dienen nieuwe leden, net als zittende leden, melkcertificaten voor een bedrag van € 8,00 euro per 100 kilo melk te kopen.

Voldoen aan Foqus planet

Bij een lidmaatschapsaanvraag wordt door middel van een toetredingstoets beoordeeld of de melk van het potentiële lid past bij wat de onderneming kan verwerken en verwaarden. Nieuwe leden moeten voldoen aan de eisen die Foqus planet, het kwaliteits- en duurzaamheidsprogramma van FrieslandCampina, stelt. Ook moeten bedrijven potentie hebben om zich te ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid.

Daarnaast geldt dat melkvee (inclusief droogstaande koeien) van nieuwe leden het hele jaar door bewegingsvrijheid dient te hebben. Voor melkveehouders met aanbindstallen is dus geen plek. FrieslandCampina gaat onderzoeken of uitbreiding van het coöperatieve werkgebied grenzend aan het huidige werkgebied in Duitsland en België wenselijk is. Besluitvorming over dit onderwerp vindt plaats in december 2022.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

 • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

 1. Dat bedrag in guldens moesten wij ooit meebrengen om over te gaan van een particulier naar toen nog Campina.
  Nooit spijt van gehad.
  RFC is een heel fijne organisatie waarmee het goed boeren is.
  Als je kunt, doen!!

 2. 5 + 8 = 13 Euro per 100 kg = 130 Euro per ton = 1300 Euro per 10000 kg = 13000 per 100000 kg = 130000 Euro per 1 miljoen kg .
  En dat samen met veel extra eisen dan mag je melk leveren aan de campina . Zelf overschatting is een vreemd woord bij de campina blijkbaar.
  Het is jammer voor de eventuele concurrentie, maar ik denk niet dat de andere afnemers hier wakker van gaan liggen.

 3. Mooi zo, de tijd dat particuliere verwerkers het niet zo nauw namen met het prijsbeleid is weer een stukje kleiner.

Beheer
WP Admin