Fabriek van FrieslandCampina in het Belgische Bree. - Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

FrieslandCampina: geen quotum Vlaamse leveranciers

FrieslandCampina is teruggekomen op het idee om een referentievolume in te voeren.

FrieslandCampina ziet af van de invoering van een nieuw soort melkquotum voor zijn Vlaamse leveranciers. Dat meldt Vilt.

Eerder dit jaar liet het bedrijf Vlaamse leveranciers weten met een maatregel te komen om de melkaanvoer te beperken. Hierop hebben enkele Vlaamse melkveehouders FrieslandCampina verlaten.

€ 2,50 per 100 kilo minder

Melkveehouder Dries Maenhout is een van de vertrekkende leveranciers. Hij geeft aan dat FrieslandCampina een melkquotum in wilde stellen met als referentie 2020/2021. Voor extra productie zou € 2,50 per 100 kilo minder worden betaald. Door de uitbreidingsplannen van Maenhout zou dit de veehouder veel geld kosten.

FrieslandCampina bevestigt dat het heeft rondgelopen met de gedachte een referentievolume in te voeren, maar op dit besluit is teruggekomen. “Op dit moment kan de zuivelonderneming de Belgische melk goed valoriseren. Hierdoor zien we nu onvoldoende aanleiding om het referentievolume in te voeren. De melkprijssystematiek voor volgend jaar blijft daarmee ongewijzigd ten opzichte van 2021”, aldus een woordvoerster.

FrieslandCampina telt in België 340 leveranciers. Volgens de woordvoerster is omwille van de beperkende plannen een beperkt aantal leveranciers vertrokken.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Nog 3 tankjes en we zijn weg daar en ik hoor hier in regio nog meer die begin volgend jaar vertrekken de keuze waarheen is reuze op dit moment…. en je krijgt geld toe als je vertrekt. Vele hebben de geleerde bij rfc gewaarschuwd voor melk te kort maar dat zagen we verkeerd…. iets met rode bakjes was het…..iedereen zag de natuurlijke krimp al aankomen!!!

    1. Yep, wie melkt nog koeien in 2030? Over 10 jaar is de helft van de melkveehouders weg. De overblijvers groeien dat verlies er niet bij. Willen of kunnen dat niet.

  2. Vroeger kon rfc dat maken: boeren bleven toch bij rfc. Tegenwoordig kunnen boeren bij elke melkfabriek terecht en krijg je lopers bij slecht beleid van rfc.

Beheer
WP Admin