Een polder bij de Smalle Ee bij Drachten wordt onder water gezet. Wetterskip Fryslan zet zeven wateropvanggebieden in het oosten van de provincie in om overstromingen te voorkomen. – Foto: ANP AlgemeenNieuws

Friesland laat zeven polders onderlopen vanwege hoogwater

Waterschap Friesland laat polders onderlopen om het hoogwater kwijt te kunnen. In verschillende regio’s worden extra maatregelen genomen om wateroverlast te voorkomen.

De retentiepolders bij Burgum (Soestpolder), Goëngahuizen (It Eilân) en Smalle Ee, Beetsterzwaag (Simmerpolder), Donkerbroek, Oosterwolde (De Harken) en Mildam kunnen zo’n 4 miljoen kuub water herbergen. Zo kan het waterpeil in de rest van de provincie dalen. In de Friese boezem – het aaneengesloten stelsel van meren, kanalen en vaarten in de provincie – was de gemiddelde waterstand donderdag zo’n 15 centimeter hoger dan normaal.

De piek in de waterstanden van de grote rivieren is donderdag, verderop in het watersysteem blijven de peilen stijgen. De Rijn bij Lobith bereikt naar verwachting zondag of maandag de hoogste stand van ongeveer 14,50 meter boven NAP. Dat is vergelijkbaar met de hoogste waterstand van vorige week. Die watervloed heeft enkele dagen nodig om naar de meren en de zee te stromen.

De verwachting van het Waterschap Friesland is dat het waterniveau in de provincie tot zaterdag verder oploopt. Er wordt voor vrijdag nieuwe neerslag verwacht en de bodem is verzadigd met water.

Retentiegebieden in meerdere provincies gebruikt

Ook in andere waterschappen worden retentiegebieden gebruikt om het water tijdelijk kwijt te kunnen. Zoals in Hardenberg (waterschap Vechtstromen) en in Aalten (waterschap Rijn en IJssel), waar respectievelijk het Heemstermarspark en de Slingeplas worden gebruikt als waterberging. Het park in Hardenberg liep na de kerst al onder. Dit zijn beide recreatiegebieden, waar in Friesland landbouwgebieden blank komen te staan.

Vrijwel elke provincie heeft tegenwoordig wateropvanggebieden of retentiebekkens om overstromingen door hoogwater te voorkomen. Het zijn meestal weilanden of natte natuurgebieden. Daarnaast zijn langs de grote rivieren op sommige plekken veel grotere noodoverloopgebieden aangelegd om hoge waterstanden op te vangen. Voorbeelden zijn de nevengeul langs de Waal bij Nijmegen, de Noordwaard bij de Nieuwe Merwede in de Biesbosch en het Reevediep tussen de IJssel en het Drontermeer in Overijssel.

Overal in Nederland worden extra pompen en gemalen aangezet om het water kwijt te kunnen. Het Friese Woudagemaal heeft een paar dagen stilgestaan rondom de jaarwisseling, maar is nu ook weer nodig.

Zandzakken waar nodig

Waterschappen in het oosten en noorden van het land zien het peil van rivieren als de Vecht, de Dinkel en de Regge ook weer stijgen. Ze verwachten wel wateroverlast, maar geen grote problemen. De rivieren worden gevuld door regen in Nederland en Duitsland, maar staan niet in verbinding met de grote rivieren. De waterschappen in Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland namen al veel maatregelen. Ook plaatsen ze zandzakken waar dat nodig is, zoals bij een camping aan het Leekstermeer in Drenthe.

Reacties

Beheer
WP Admin