AlgemeenNieuws

Fransen eten minder vlees

Parijs – De Fransen hebben vorig jaar minder rundvlees en vooral minder kalfsvlees gegeten. Ook de verkopen van lamsvlees en kalkoen namen verder af. Varkensvlees en kip konden echter een lichte plus noteren.

Dat blijkt uit een overzicht van de agrarische infodienst Agreste over de eerste negen maanden van 2013. De afzet van kalfsvlees nam met 2,5 procent af naar 159.000 ton na ook in de voorafgaande jaren al gedaald te zijn. Bij rundvlees kwam de terugloop uit op 2,1 procent. Aan lams- en schapenvlees werd 3,3 minder verkocht. Varkensvlees daarentegen zag de afzet met een bescheiden 0,2 procent toenemen. Daarmee is de toename bij varkensvlees echter wel aanzienlijk minder dan in voorafgaande jaren.

Volgens Agreste spelen de hogere verkoopprijzen een duidelijke rol. De consument laat daardoor duurdere vleessoorten liggen en kiest vooral voor gehakt of voor bewerkte producten als hamburger en worst. De prijsverhoging wordt dan weer veroorzaakt door een verminderde aanvoer, met name bij rundvlees. Niet alleen loopt de binnenlandse productie terug, maar ook voert Frankrijk minder vlees in uit het buitenland. Zo liep de import van rundvlees uit andere EU-landen over de eerste negen maanden gezien terug van 375.000 ton in 2012 naar 277.000 ton vorig jaar.

Beheer
WP Admin