De Franse minister-president Gabriel Attal komt met nieuwe wetgeving die boeren meer financiële zekerheid moet bieden. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Franse premier belooft wet die boze boeren zekerheid moet bieden

De Franse minister-president Gabriel Attal komt met nieuwe wetgeving die boeren meer financiële zekerheid moet bieden. Hij hoopt daarmee de spanningen weg te nemen in aanloop naar een ultimatum van boze boeren, voordat president Emmanuel Macron zaterdag het grote landbouwevenement Salon de l’Agriculture opent. Boeren blokkeerden wel opnieuw wegen en supermarkten.

Gabriel Attal belooft onder meer een verdere versoepeling van de regels ‘om het werk van de boeren makkelijker te maken’, met name waar het gaat om milieu- en natuurwetten. Hij wil ook meer ruimte bieden aan buitenlandse seizoenwerkers. Landbouwminister Fesneau besprak woensdagmiddag de versoepelingen bespreken met de boerenbonden.

Verder zal Frankrijk stoppen met het stellen van zwaardere nationale eisen aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen dan de EU vraagt. “Onze Europese buren gebruiken nog middelen die hier verboden zijn”, aldus de premier. Ook komt ‘voedselsoevereiniteit’ in de al eerder voorbereide nieuwe landbouwwet om de positie en rol van boeren en tuinders wettelijk te verankeren. “Deze verankering is een erkenning van de landbouw als sector van nationaal belang”, aldus de premier.

Ook komt er een versterking van de wet die de positie van boeren bij de prijsvorming van hun producten garandeert. De handhaving gaat ook strakker. De premier sprak zich verder opnieuw uit tegen een handelsverdrag met de Mercosur- landen: “We willen geen minderwaardige voeding op onze markt.”

Protesterende boeren blokkeerden in de buurt van brandhaard Toulouse woensdag opnieuw de autoweg over een afstand van 70 kilometer. Boeren met trekkers voeren overal in het land actie bij supermarkten, een distributiecentrum van Danone en ten minste één fabriek van Lactalis.

Ze zijn kwaad omdat eerdere aankondigingen niet snel genoeg in concrete maatregelen worden omgezet. De grote boerenbond FNSEA en haar jongerentak kondigden verder aan in elk geval vrijdag met een aantal trekkers voor de poort van het Salon in Parijs te verschijnen ‘om klaar te staan voor het bezoek van de president.’

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin