Graanoogst in Frankrijk. - Foto: Mark Pasveer AlgemeenNieuws

Frankrijk probeert protesterende boeren tegemoet te komen

Ook in Frankrijk zijn boerenprotesten bezig. De Franse boeren hebben beet en de regering zoekt manieren om de boeren tegemoet te komen.

De Franse regering probeert aan alle kanten om de in dat land protesterende boeren van de straat te krijgen. Enkele beloften die Parijs aan de boeren doet, zijn scherpere controles op een wet die boeren een goed inkomen moet bieden, meer aandacht voor vereenvoudiging van de landbouw en opnieuw een pakket maatregelen om het nieuwkomers in de landbouw gemakkelijker te maken.

Lees verder onder het kader

Snelwegblokkades en ook Lactalis op slot

Vorige week was het ook in Frankrijk weer raak met demonstraties in en rond een aantal steden. Bij Toulouse blokkeerden tientallen trekkers lange tijd de snelwegen A64 en A20 naar het zuiden. Ook in Nancy stonden de boeren op de snelweg en in onder meer Castelnaudary en La Rochelle werd mest, stro en landbouwafval in het centrum uitgestrooid. Verderop hielden melkveehouders fabrieken en kantoren van Lactalis dicht.

De kersverse premier Gabriel Attal (34) werd tijdens een werkbezoek aan Saint-Laurent-d‘Agny even ten zuiden van Lyon zelf met het boerenprotest geconfronteerd. “We verdienen te weinig. U laat de agrariërs in de steek. Ons bedrijf overdragen, is een nachtmerrie. We worden overspoeld met klimaatregels. De kosten zijn gestegen. De vele eisen en regels zijn onleesbaar. Er zijn geen alternatieven voor de verboden bestrijdingsmiddelen. Hoe denkt u dat wij kunnen overleven? Het einde van de agrarische wereld is nabij als u niets doet,” aldus tuinbouwer Bruno Ferret, ook lid van de gemeenteraad.

Ook premier Attal doet beloftes

Attal deed – net als zijn voorgangers – weer enkele beloften: “Wij zullen er voor zorgen dat u voldoende inkomsten heeft, we zullen u het leven als boer makkelijker maken en we gaan helpen bij het aantrekken van een nieuwe generatie.” De premier kondigde aan dat hij deze week al de boerenbond FNSEA en Jeunes Agriculteurs heeft uitgenodigd voor een sectoroverleg. De FNSEA zelf werkt ondertussen door aan een nieuw nationaal boerenprotest. Voorzitter Arnaud Rousseau: “Boeren hebben er al tijden meer dan de buik vol van, nu is die woede in heel Frankrijk aan het overkoken.”

Boerenbond FNSEA kondigde voor deze hele week acties in het hele land aan ‘voor zo lang als dat maar nodig is’

Minister Marc Fesneau van landbouw toont, zoals gewoonlijk, ook weer ‘alle begrip voor onze boeren’. Fesneau heeft een nieuwe Wet op de Landbouw voorlopig uitgesteld. Deze wet moet juist nieuwkomers het gemakkelijker maken om boer te worden. Dit ´om eerst goed na te gaan of die wet inderdaad het leven en werken van de boeren en tuinders eenvoudiger zal maken.´ Fesneau gaat dan tegelijk na of alle voorgestelde bepalingen en regels ´echt wel nodig zijn´. “Anders halen we ze alsnog uit de tekst.”

In Frankrijk prijsmechanisme voedingsproducten

Ook collega Bruno le Maire van economie en financiën reageerde. Hij geeft zijn concurrentiedienst opdracht de controles op de ´beruchte´ Loi Egalim fors op te voeren. Die wet – ingesteld na de boerenprotesten van 2017 – verplicht supermarkten en voedingsproducten in hun prijsafspraken expliciet rekening te houden met de productiekosten voor de primaire producent. Gaan die kosten omhoog, dan moeten de winkelprijzen ‘automatisch’ stijgen en andersom.

Supermarkten mogen ook niet ongeremd stunten met voedingswaren ten koste van de leverancier en daarmee van boer en tuinder. “Wij gaan de komende weken de controles intensiveren om ervoor te zorgen dat het inkomen voor de agrariër onaangetast blijft. Wij zullen ook hard optreden tegen supermarkten die zich niet aan de wet houden.” Probleem is wel dat Le Maire tegelijk steeds belooft de koopkracht te verbeteren, waar de Loi Egalim juist een spelbreker blijkt.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Reacties

  1. De franse wet verplicht dat voedselproducenten op 1 maart prijsafspraken gemaakt hebben met de supermarkten voor één jaar. Een beetje demonstreren kan wat voordeel opleveren. Dhr Peijs heeft gelijk dat de minister geen verdere prijsverhogingen wil én dat hij zogenaamd de boeren wil tegemoedkomen. Dat kan niet samen behalve als hij de kostprijzen kan verlagen.

Beheer
WP Admin