Foto's: Koos Groenewold AkkerbouwFoto

Foto’s | Wat opviel op de Akkerbouwdag

Op 13 juli 2023 heeft Boerderij met TREKKER een geslaagde eerste editie van de Akkerbouwdag mogen organiseren. Met meer dan 22 partners en 300 bezoekers was deze dag een groot succes. Bekijk de foto‘s.

Foto’s Akkerbouwdag 2023: leuke nieuwtjes en voor veel bezoekers ook machines die ze voor het eerst op Nederlandse bodem konden bekijken. Onkruidbestrijding, stoppelbewerking en groenbemesters. Bekende thema’s die bij de akkerbouwer weer meer dan ooit de aandacht hebben. De Akkerbouwdag werd in de ochtend geplaagd door een fikse bui, maar al snel bleek die de Flevolandse klei beter bewerkbaar te maken. Onder een mooi zonnetje konden de demo’s probleemloos en onder flink wat belangstelling worden afgewerkt. Een fotoreportage.

Bekijk ook Primeurs machines grondbewerking en schoffeltechniek op Akkerbouwdag

Bovenover ploegen om de ondergrond te ontzien. Kuhn demonstreert een 4-schaar uit de boerenpraktijk en maakte op de demo mooi werk.

Lemken doet hetzelfde met een 5-schaar Juwel 8 die zowel onland als rijdend door de voor is te gebruiken. Uitgerust met DuraMaxx kleiristers voor extra levensduur.

Amazone introduceert de Teres ploeg als vervanger van de Cayron ploeg. De Teres is er van 4 scharen, terwijl dat bij de Cayron met 5 scharen begon. De ploeg die werd getoond op de Akkerbouwdag was een 5-schaar uit de 300 serie. Dat staat voor een ploegkop die 300 pk aankan. Er is voorzien dat er ook een lichtere 100 en 200 serie op de markt zal komen.

Amazone demonstreerde de Catros XL 3003 schijveneg voorzien van de modulair aangebouwde snijwals om gewasresten of groenbemesters kort te snijden.

Maschio Gaspardo combineert de Veloce schijveneg met een klepelmaaier in de front. In gedragen uitvoering is de Veloce tot 6 meter werkbreedte leverbaar, getrokken tot 7 meter.

Eland Machines vertegenwoordigt het Belgische Steeno en demonstreert de Multi-tasker-cultivator met Discomulch-messenwals in de front. Een combinatie van een rotor met rechte messen en een rij schulpte schijven.

Horsch importeur Zonna hing een Cultro 3TC dubbele snijwals in de front met een Joker 3CT schijveneg.

Zelfde principe, andere constructie: de Speedmax snijwals van Knoche. Snijwalsen worden gebruikt om groenbemesters te verkleinen en met name in Duitsland ook veel ingezet in de maïsstoppel om de maïsstengelboorder te bestrijden.

Oppervlakkige stoppelbewerking is een trend, evenals ploegloze landbouw. Met een biofrees zoals deze Biomulch van Kuhn wordt de bovenlaag egaal en ondiep afgeschraapt. In plaats van in te werken worden de plantenresten juist zoveel mogelijk bovenop gegooid om af te sterven en te verteren.

Niet zozeer bedoeld voor stoppelbewerking, maar meer voor onkruidbestrijding in het voorjaar zijn de rotorwieders zoals deze Pöttinger Flexcare. Na een flinke bui in de ochtend kon de machine op de klei toch goed werk leveren. Vollopen is er mede door de hoge rijsnelheid die deze machines nodig hebben niet bij.

Ondiep maar wel volledig ontstoppelen, schillen wordt het ook wel genoemd, is een trend in de stoppelbewerking. Güttler toont een cultivator die speciaal voor dat doel met platte ganzenvoeten is uitgerust. De beitels zijn 20 centimeter breed en per 13 centimeter gaat er een door de grond waardoor volledig wordt overlapt en oppervlakkig los gesneden.

Zoveel mensen zoveel wensen. Güttler kan zijn cultivator met verschillende beitels uitrusten. De verschillen zitten in de details: rechts de standaard ganzenvoet, met opstaande randjes waardoor de beitel bij slijtage langer zijn volle breedte houdt. In het midden een ganzenvoet met “Boehlerit” (Widia) snijvlakken. Naar verluidt goed voor een 8 maal langere levensduur, maar ook 8 maal duurder in de aanschaf.

Niet gedemonstreerd, maar wel te zien, inspelend op de trend naar minder diepe grondbewerking: de Imants Eco-Mix. Een roterende spitmachine voor ondiep spitwerk. Behalve door minder diep te werken heeft de machine door de kortere spitarmen ook beduidend minder vermogen nodig dan de traditionele spitter.

Wel te zien in de demo: Imants 46VX spitmachine met voorzetwoeler, in combinatie met Lemken Zirkon 8 rotorkopeg en Solitair pneumatische zaaimachine.

Landkracht demonstreert een INO Dominator klepelmaaier in de front met He-Va Stealth woeler als een primeur op de Nederlandse akker. De woeler is uitgerust met 6 tanden met kleine ganzevoeten. De “slanke” tand in combinatie heeft hydraulisch in diepte verstelbare snijschijven die zorgen dat de ondergrond goed wordt los gemaakt voor voldoende waterberging, maar de bovenlaag echter ook in tact laat. Achterop met hydraulisch instelbare werkdiepte een grote V-profil rol (diameter 60 cm), voorzien van schrapers.

De praktijk is het bewijs. Bezoekers maakten volop gebruik van de gelegenheid om de machines aan het werk te zien en te beoordelen of de beloftes ook worden waargemaakt. Via een koptelefoon kon iedereen het commentaar bij de machines goed volgen.

Beheer
WP Admin