RundveeNieuws

Forse tekorten melkveehouders begroot

Ilpendam – Op basis van de lagere melkprijzen en de marktverwachtingen in het eerste half jaar prognosticeert PPP Agro Advies dat melkveehouders in 2015 gemiddeld €28.000 tekortkomen. De melkprijs ligt op dit moment 10 cent per kilo melk lager dan een jaar geleden.

Op basis van de marktverwachtingen schat PPP Agro Advies in, dat over het hele jaar de melkprijs 9 cent lager uitkomt. Op basis daarvan wordt de marge begroot op -3,5 cent per kilo melk. In 2013 en 2014 was dat nog respectievelijk 6 en 4,5 cent. Deze marge is het bedrag dat overblijft na het betalen van alle rekeningen, inclusief privé-uitgaven en belastingen. Ook Alfa Accountants berekenen voor dit jaar een fors tekort. Voor een bedrijf met 700.000 kilo melk kan dat oplopen tot €35.000.

Om deze negatieve marge op te vangen moeten veehouders hun buffer aanspreken. Bedrijven die niet over een buffer beschikken, worden door PPP Agro Advies en Alfa Accountants geadviseerd om een liquiditeitsbegroting op te stellen met daarin per maand de verwachte inkomsten en uitgaven.

De negatieve marge is voornamelijk toe te schrijven aan de lage melkprijs. Uit de cijfers blijkt dat kostprijs per kilo melk dit jaar op 29,8 cent wordt begroot, bijna 2 cent lager dan in 2014. De geschatte krachtvoerkosten liggen met 8,7 cent een cent lager, daarentegen zijn de ruwvoerkosten wel anderhalve cent hoger begroot. De kritieke melkprijs berekent PPP Agro Advies op 36,2 cent, een cent lager dan in 2014.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin