Zeugenhouder Wilko Hendriks met de Happy Feeder. Als varkens aan de ketting trekken krijgen ze een smakelijke atructuurmix als beloning. - Foto: Ronald Hissink VarkensNieuws

Finalisten Het Beste Idee van Varkensland bekend

De vijf finalisten van Het Beste Idee van Varkensland zijn bekend.

Uit de 19 inzendingen zijn initiatieven geselecteerd die breed uiteen lopen: van brandveiligheid tot afleidingsmateriaal voor varkens. De jury bepaalt 9 december welk idee dit jaar wint.

Klep sluit ventilatiekoker bij brand

Finalist Ralf Theelen is geselecteerd voor zijn idee voor een mechanische brandklep in ventilatiesystemen. De klep sluit een ventilatiekanaal af als de temperatuur in de onderliggende afdeling boven de 60 graden oploopt. Door afsluiting kan brand niet in het centrale afzuigkanaal terecht komen.

Darmgezondheid testen

Kirsten van Hees en Joost Thijssen ontwikkelden een darmgezondheidstest voor varkens. De test brengt het microbioom in darmen in beeld en daardoor de gezondheid van het varken waarna aanpassingen in voer of behandeling gedaan kunnen worden.

Varkenshouder ontwikkelt voertechniek

Coen en Marlijn van Gorp zijn genomineerd voor hun voertechniek. Ze verstrekken voer dat rust in de darmen geeft. Dit zorgt voor goede opname van fosfaten en mineralen waardoor er beduidend minder ammoniak en geur wordt uitgestoten en ook het bijtgedrag verminderd.

Van scheepvaart naar varkensstal

Marit van Engen diende een idee in om de luchtstromen in de stal te checken. Door sliertjes in de stal op te hangen is te zien of de ventilatie goed is afgesteld en of er veranderingen zijn in de luchtsnelheid. Dit idee is gebaseerd op de windvaantjes aan een zeilschip.

Happy Feeder stimuleert gedrag

Eelco van de Hoef bracht de Happy Feeder en Agrumix Wroetstimulans aan. In samenwerking met Fokbedrijf Hendriks en Smits Agro ontwikkelde AgruniekRijnvallei een volautomatisch verreikingsmateriaal voor varkens in de vorm van een voerbak met daarin een ketting. Als varkens met die ketting spelen dan krijgen ze structuurmix als beloning. Doordat de Happy Feeder in 2 hokken tegelijk hangt is er interactie tussen de hokken.

Een overzicht van de voerprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin