Exporteurs vrezen nieuwe blauwtonguitbraak RundveeNieuws

Exporteurs vrezen nieuwe blauwtonguitbraak

De exporteurs van fokvaarzen, verenigd in exportorganisatie Veepro, maken zich zorgen over een mogelijk nieuwe uitbraak van blauwtong in Nederland. De vrees bestaat dat vervoers- en exportbeperkingen opnieuw resulteren in een miljoenenstrop voor de sector.

Ook LTO is bezorgd al wil de organisatie hier op voorhand niet te veel over kwijt. Momenteel wordt de achterban geraadpleegd hoe groot de behoefte is aan een eventuele preventieve vaccinatiecampagne. Komende maand staat een blauwtong overleg tussen de verschillende sectorpartijen en de overheid op de rol.

Uitbraak blauwtong Frankrijk

Blauwtong type 8 verspreidt zich sinds half augustus 2015 in Frankrijk. Nu de winter langzaam ten einde loopt, bestaat het risico dat het virus zich via knutten verder noordwaarts verplaatst. De overheid heeft tot op heden echter geen vaccin op voorraad en lijkt niet van zins een bestelling te plaatsen. Bij een eventuele uitbraak kan er dan ook niet adequaat worden gereageerd. Een bestelling bij een farmaceut neemt al snel 3 maanden in beslag.

Regionale aanpak bij blauwtong in Nederland

Veepro-directeur Erik Gostelie zou het liefst zien dat de overheid vaccin tegen blauwtong type 8 en type 4 op de plank heeft liggen. Ook pleit hij voor een regionale aanpak, mocht het virus in Nederland toeslaan. Op deze manier kan de financiële schade zoveel mogelijk beperkt worden.

Vrijwillige vaccinatie tegen blauwtong

Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid bij LTO-Nederland geeft aan dat nog moet blijken of melkveehouders bereid zijn tegen blauwtong te vaccineren. Als dat het geval is, zal het in ieder geval gaan om een vrijwillige vaccinatie. De kosten van een vaccin worden geschat op €1,50 inkoop per dier. Daar komen nog de dierenartskosten bij.

De bestrijdingsplichtige ziekte blauwtong bracht de Nederlandse landbouw in 2007 meer dan €80 miljoen schade toe. Nederland is sinds februari 2012 officieel blauwtongvrij.

Beheer
WP Admin