Dairy Kennisdag

De toekomst van de melkveesector staat voor de deur, en het is tijd om je bedrijf naar nieuwe hoogten te tillen! Op 19 september nodigen we je uit om deel te nemen aan de meest inspirerende en informatieve gebeurtenis van het jaar: de Dairy Kennisdag op 19 september.

🐄 Thema: Van Data naar Impact 📈

Leer op deze dag hoe je data kunt omzetten in slimme strategieën en acties die je bedrijf helpen groeien, de efficiëntie verhogen en de winstgevendheid stimuleren. Ontdek de nieuwste technologieën en inzichten die toepasbaar zijn op jouw eigen melkveebedrijf.

Wat kun je verwachten op de Dairy Kennisdag?

Inspirerende sprekers: Ontmoet experts die de nieuwste trends in de melkveesector bespreken en hoe je deze in de praktijk kunt brengen.
Praktische workshops: Leer hoe je gegevens effectief kunt verzamelen, analyseren en toepassen in jouw bedrijfsvoering.
Netwerkmogelijkheden: Verbind met collega-melkveehouders, deel ervaringen en bouw waardevolle relaties op.

Programma

 • 09.30 uur – Inloop op het kennismarktplein
 • 10.00 uur – Opening Dagvoorzitter – Gert van Duinkerken
 • 10.15 uur – Presentatie ‘Data, een blik in de toekomst Claudia Kamphuis, Dierwetenschapper bij Wageningen Livestock Research
 • 10.40 uur – Presentatie ‘Digitalisering en trends in de maatschappij’  –  Jeroen Broekhuijsen, Business consultant bij TNO 
 • 11.00 uur – 1e Workshopronde | keuze uit een workshop vanuit Agrovision,  Dairy Training Centre en GEA
 • 11.45 uur – Lunch op het kennismarktplein
 • 13.00 uur – Presentatie ‘Rol van data richting een duurzame toekomst’ Jeroen Heck, Senior scientist bij FrieslandCampina
 • 13.45 uur – 2e Workshopronde | keuze uit een workshop vanuit Agrovision,  Dairy Training Centre en GEA
 • 14.30 uur – Koffiepauze
 • 14.45 uur – Rondgang melkveebedrijf en mogelijkheid om te netwerken op het kennismarktplein
 • 16.30 uur – Netwerkborrel

Lees hieronder bij ‘sprekers’ en ‘workshops’ meer over de inhoud van de presentaties.

 

Meer info over Dairy Training Centre
Dairy Training Centre (DTC) Praktijkschool Oenkerk (stand) profileert zich met hun Trainingsprogramma.
Ze richten zich tijdens het event specifiek op jonge melkveehouders die op het punt staan om een melkveebedrijf over te nemen. Het gaat om de training Middelbaar Kader Melkveehouderij: “De data helder voor overname van het melkveebedrijf.”

 

Workshops

Workshop Dairy Training Centre
Met deze workshops richt DTC zich op klauwgezondheid. Deze workshop wordt gegeven met een aantal koeien erbij. Het gaat om een nieuw systeem waarmee data over de klauwgezondheid van de veestapel duidelijk in kaart wordt gebracht en hoe je daar vervolgens in je bedrijf mee om gaat.

Immers geldt; Een goede klauwgezondheid is beter voor de koe, de melkveehouder en de gehele sector. Een gezonde koe levert meer melk én een beter imago voor de melkveehouderij op.

Sprekers: Berdien Sweep & Ype van der Woude

Workshop Agrovision
Het wordt tegenwoordig steeds makkelijker om de samenwerking met jouw adviseurs te verbeteren via softwareoplossingen. Via deze oplossingen worden adviezen voor jou en jouw bedrijf ook steeds verder geoptimaliseerd. Deze workshop geeft inzichten in hoe de samenwerking tot stand komt via de softwareoplossingen en welke voordelen dat heeft voor jou als melkveehouder.

De sprekers: Jan Scholten en Tjeerd Schaap

Workshop GEA:
“Efficiënt en duurzaam werken door data van uw koeien en melksysteem”
Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt uitgelegd wat data op uw melkveebedrijf voor u kan betekenen.

Spreker: Julius Kuipers

Sprekers

Claudia Kamphuis
Dierwetenschapper bij Wageningen Livestock Research

Presentatie titel: Data, een blik in de toekomst

Diergezondheid en dierenwelzijn zijn speerpunten voor een duurzame en toekomstbestendige veehouderij in Nederland. Voor het monitoren van diergezondheid en dierenwelzijn wordt vaak het gedrag, en afwijkingen van normaal gedrag, als uitgangspunt genomen. Gedrag van het individuele dier of de groep dieren wordt visueel waargenomen, of met hulp van sensoren. Dit betekent dat informatie over gezondheid en dierenwelzijn vaak in snapshots binnenkomt, waarnemingen van afwijkend gedrag en diergezondheid vaak in een later stadium gezien worden, en dat sensoren vaak gericht zijn op monitoren van een kenmerk die vaak indirect gekoppeld is aan diergezondheid.

Hoe kunnen we nu het monitoren van diergezondheid en dierenwelzijn naar een hoger plan tillen zodat we in de toekomst een continue objectieve en wellicht helemaal non-invasieve monitoring van diergezondheid en dierenwelzijn kunnen bewerkstelligen? Die stip aan de horizon is een stukje dichterbij gekomen tijdens ons onderzoek op Dairy Campus in het project Next Level Animal Sciences Innovations. Hoe? Dat zal ik vertellen tijdens de Dairy Kennisdag.

Jeroen Broekhuijsen
Business consultant bij TNO

Presentatie titel: Digitalisering en trends in de maatschappij 

De maatschappij staat voor een aantal grote opgaves: er is geen personeel meer te vinden, de productiviteit gaat achteruit, we moeten duurzamer worden en er gebeurt steeds meer waardoor we wendbaar moeten zijn als organisatie. Dit kunnen we niet oplossen door op dezelfde voet verder te gaan. Er is iets anders nodig, iets radicalers. Digitalisering wordt gezien als “het antwoord”, maar ook al spreken we over AI zoals ChatGPT alsof dat de wereld gaat redden, ook dat lost deze problemen nog niet op. Wat dan wel? En waar is dit nu wél succesvol? Wat kunnen we daar van leren in hoe we zelf gaan sturen in onze organisaties?

Jeroen Heck
Senior scientist bij FrieslandCampina

Presentatie titel: De rol van data richting een duurzame toekomst (With data towards a sustainable future)

Jeroen Heck zal in zijn verhaal ingaan op hoe FrieslandCampina nu en in de toekomst data gebruikt in de keten om op een duurzame manier zuivel te produceren en te vermarkten. Hoe kunnen we data daarbij benutten en wie hebben we daar voor nodig? De focus zal vooral liggen op de data rondom de boerderij en hoe daarbij samengewerkt wordt met andere ketenpartijen en kennisinstellingen. Het gaat om slim met elkaar samenwerken aan een duurzame toekomst.

Jan Scholten en Tjeerd Schaap
Accountmanagers bij AgroVision

Titel van de workshop: Meer impact door samenwerking

Het wordt tegenwoordig steeds makkelijker om de samenwerking met jouw adviseurs te verbeteren via softwareoplossingen. Via deze oplossingen worden adviezen voor jou en jouw bedrijf ook steeds verder geoptimaliseerd. Deze workshop geeft inzichten in hoe de samenwerking tot stand komt via de softwareoplossingen en welke voordelen dat heeft voor jou als melkveehouder.

Berdien Sweep & Ype van der Woude
trainers Dairy Training Centre

Thema van de workshop: Klauwgezondheid

Deze workshop wordt gegeven met een aantal koeien erbij. Het gaat om een nieuw systeem waarmee data over de klauwgezondheid van de veestapel duidelijk in kaart wordt gebracht en hoe je daar vervolgens in je bedrijf mee om gaat. Immers geldt; Een goede klauwgezondheid is beter voor de koe, de melkveehouder en de gehele sector. Een gezonde koe levert meer melk én een beter imago voor de melkveehouderij op.

Julius Kuipers
Adviseur/verkoop bij Henk de Boer Melktechniek (GEA)

Thema van de workshop: Efficiënt en duurzaam werken door data van uw koeien en melksysteem

Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt uitgelegd wat data op uw melkveebedrijf voor u kan betekenen.

Partners

Powered by:

Partners:

                                           

Locatie

Locatie:

Dairy Campus Leeuwarden
Boksumerdyk 11
8912 CA Leeuwarden

Contact

Als partner van dit evenement heb je de mogelijkheid om je bedrijf te presenteren en te netwerken. Neem contact op met Noëlle en bekijk de mogelijkheden.

Noëlle Pfaff
noelle.pfaff@misset.com
+31 (0)6 1339 49 56

Vragen over je deelname aan het evenement? Neem dan contact op met aanmeldingen.events@misset.com

Aanmelden

Meld je via de knop hieronder gratis aan voor deze dag:

Beheer
WP Admin