Het voeradditief van DSM zou de methaanuitstoot van een koe met naar schatting 25 tot 35% verminderen, zonder dat de melkgift eronder lijdt. - Foto: Ruud Ploeg RundveeNieuws

EU keurt methaanreducerend voeradditief DSM goed

Het methaanreducerende veevoeradditief Bovaer-10 van DSM kan in de Europese Unie op de markt komen. Dat hebben de Europese lidstaten woensdag 23 februari besloten.

Europees commissaris Stella Kyriakides toonde zich na het besluit enthousiast over de bijdrage van de wetenschap een een “succesvolle overgang naar een duurzamer voedselsysteem”.

Toepassing bij melkkoeien

De actieve stof in Bovaer-10 is 3-nitro-oxypropanol. Het middel kan bij melkkoeien worden toegepast. Uit onderzoek van de Europese voedselveiligheidsautoriteit blijkt dat het middel veilig kan worden gebruikt. Koeien hebben er geen last van bij inname en er zijn evenmin effecten voor consument of milieu.

Tot 35% minder methaanuitstoot

Het middel verlaagt de methaanuitstoot van een koe met naar schatting 25 tot 35%, zonder dat de melkgift eronder lijdt.

De Europese Commissie moet het besluit van de lidstaten nog formeel bevestigen. Volgens de Europese Commissie zal het product naar verwachting binnen enkele maanden in Europa op de markt zijn.

Volgens Kyriakides sluit de ontwikkeling van het product aan bij de Boer-tot-Bordstrategie van de Europese Commissie, dat onder andere gericht is op de verlaging van de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw.

Een overzicht van de voerprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Reacties

  1. Er zit 0.0002% Methaan in de lucht. Dat is 1/200 van de hoeveelheid CO2 waarvan met 400 parts per million ook bijna niks in de lucht zit. CH4 en CO2 zijn een door de politiek bedacht probleem evenals “stikstof”. Het aandeel Methaan is zo ontiegelijk klein dat het nergens op van invloed is. Het CO2 gehalte in de lucht is op dit moment over miljoenen jaren bekeken op bijna het laagste niveau ooit. Het laagste niveau was met 180 ppm slechts 30 ppm verwijderd van het punt waar planten het niet meer op kunnen nemen. Hoewel er over miljoenen jaren momenten zijn waar CO2 en temperatuur paralel lopen is er over het geheel absoluut geen correlatie. Natuurlijk hoeven jullie deze feiten niet van mij aan te nemen. Alle data zijn op dit moment nog steeds beschikbaar op het internet.

  2. Dan zien dat we met zen allen mais gaan voeren, dan zijn meteen van heel wat flauwekul verlost mee derogatie en blijvend grasland en dat soort zaken!

Beheer
WP Admin