VarkensNieuws

EU-export varkensvlees stijgt fors

Brussel – Europese bedrijven exporteerden in september bijna 283.000 ton varkensvlees. Dat is 6,4 procent meer dan in dezelfde maand van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

September is de eerste maand dit jaar dat de Europese varkensvleesexport flink toeneemt ten opzichte van de vergelijkbare maand van 2013. Sinds Rusland zijn grenzen op 29 januari sloot voor varkensvlees uit Europa door uitbraken van Afrikaanse varkenspest, is de uitvoer daarvan flink gedaald. De Europese uitvoer zakte tot en met september met 7,2 procent naar ruim 2,1 miljoen ton ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Rusland bestelde 89 procent minder met 60.000 ton. Alleen verwerkt varkensvlees uit Europa mag sinds 29 januari nog naar Rusland. Dat land overweegt die import ook te verbieden.

Europese exporteurs moesten door de Russische boycot op zoek naar alternatieve exportlanden voor Rusland. Die vinden zij langzamerhand steeds beter. Vooral Aziatische landen namen meer varkensvlees uit Europa af. Zij kochten in de eerste negen maanden ruim 1,3 miljoen ton varkensvlees uit Europa. Dat is bijna 22 procent meer dan in de eerste drie kwartalen van 2013.

De Verenigde Staten kochten in de eerste negen maanden bijna 64.000 ton varkensvlees van de 28 EU-lidstaten. Dat is een stijging met 43 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode van 2013. Naar Angola ging met ruim 49.000 ton 10 procent meer Europees varkensvlees. Australië kocht 32 procent meer met 45.000 ton.

Naast het vinden van nieuwe afzetlanden om het verlies van Rusland te compenseren, werkt de daling van de koers van de euro ten opzichte van de dollar in het voordeel van Europese exporteurs. Die koers zakte sinds half april met 14 dollarcent naar bijna $1,25.

Beheer
WP Admin