Afbeelding ter illustratie. Foto: Jan Willem Schouten VarkensNieuws

EU-export varkensvlees aanvang 2025 stabiel

De export van varkensvlees naar derde landen is begin dit jaar iets hoger dan in het eerste kwartaal van 2024. China blijft de belangrijkste importeur voor de Europese Unie.

De 27 landen van de Europese Unie (EU) exporteerden in het eerste kwartaal van dit jaar 1,1 miljoen ton varkensvlees naar derde landen. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Europese Commissie. Het exportvolume is iets hoger dan in dezelfde periode van 2024. De krimp van de export naar derde landen die in 2022 begon, lijkt gestopt. In 2021 werd historisch gezien veel varkensvlees uitgevoerd door de EU-lidstaten. Dat was vooral het gevolg van de Afrikaanse varkenspest in China. Op de grootste varkensvleesmarkt ter wereld was toen sprake van flinke tekorten.

Hoewel China veel minder varkensvlees en bijproducten importeert dan vier jaar geleden, blijft het land een belangrijke afzetmarkt. In het eerste kwartaal van dit jaar ging 28% van de EU-export naar China. Veel dichterbij is het Verenigd Koninkrijk een belangrijke afzetmarkt. Naar het VK ging begin dit jaar ruim 18% van de EU-uitvoer. Het aandeel van Nederland in de totale EU-export bedraagt 179.457 ton product gewicht.

Minder varkens, minder productie

De varkensstapel in de EU is afgelopen jaren flink gekrompen. Eind 2024 zijn in de EU iets minder dan 132 miljoen varkens geteld, waarvan 10,15 miljoen zeugen. In december 2020 zijn in de EU 141.68 miljoen varkens geteld, waarvan 11,42 miljoen zeugen. In toonaangevende productielanden, zoals Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Nederland zijn veel minder varkens dan een aantal jaren geleden. De krimp is het gevolg van diverse factoren, waaronder milieumaatregelen of dierziekten. In Duitsland, het land met de sterkste krimpt, speelt Afrikaanse varkenspest een grote rol. Bijna vijf jaar geleden was sprake van de eerste AVP-besmetting in Duitsland.

De noodzaak om varkensvlees te exporteren is door de lagere productie ook kleiner voor de EU-landen. In 2021 krijgen de lidstaten bijna 250 miljoen varkens aan de haak. In het afgelopen jaar is dat aantal gezakt naar 221,63 miljoen varkens.

Reacties

Je moet een account hebben om te reageren

Voordelen van een account:

Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.

Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.