Tarwe storten in stortput. - Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

EU-export tarwe valt kleiner uit

De EU-export van zachte tarwe bleef in week 12 steken op minder dan 100.000 ton. Dat blijkt uit voorlopige gegevens van de Europese Commissie.

In vergelijking met de voorgaande weken was er in de week van 21 tot 27 maart sprake van een opvallend kleine uitvoer van tarwe. Sinds de jaarwisseling wordt vanuit de Europese Unie wekelijks zo’n 375.000 ton tarwe geëxporteerd.

Grotere tarwe-export verwacht

De totale EU-export van zachte tarwe is gestegen naar 19,87 miljoen ton. Daarmee loopt de export bijna 3% achter bij vorig jaar. Vergeleken met seizoen 2019-2020 is de achterstand opgelopen naar bijna 6 miljoen ton, ofwel 22%. Op grond van de productie in de EU wordt dit seizoen juist een grotere export verwacht dan de 34,75 miljoen ton in 2019-2020. Dat betekent dat in de komende drie maanden nog heel veel tarwe moet worden geëxporteerd.

Frankrijk levert van de EU-lidstaten de grootste bijdrage aan de EU-export. De Franse uitvoer is gestegen tot bijna 6 miljoen ton. Roemenië meldt zich dit seizoen ook nadrukkelijk in de afzet buiten de EU met een totale hoeveelheid van 5,3 miljoen ton. Daarna komt Duitsland met een export van 2,76 miljoen ton zachte tarwe.

EU-import granen kleiner

De EU-import aan granen is kleiner dan vorig seizoen. Dat komt met name omdat er veel minder harde tarwe wordt geïmporteerd. De maisimport doet nauwelijks onder ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met een totaal van zo’n 12 miljoen ton.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin