<em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

EU en Indonesië gaan voor handelsdeal

De EU en Indonesië sturen aan op een vrijhandelsverdrag. Dat heeft Eurocommissaris voor handel Cecilia Malmström bekendgemaakt na een onderhoud met de Indonesische handelsminister Thomas Lambong.

Indonesië is als groot en snel groeiend land een interessante markt voor de agribusiness en vooral de zuivel.

Indonesië is met een bevolking van circa 260 miljoen mensen de grootste lidstaat van ASEAN, een associatie van landen in Zuidoost-Azië. Tegelijk drijft Indonesië minder dan enkele omringende landen handel met de EU, aldus de Commissie. De economie van Indonesië groeide in de periode van 2000 tot en met 2015 voor Europese begrippen vrij snel, met gemiddeld 5% per jaar.

Indonesië nauwelijks markt voor Nederlandse agribusiness

De Nederlandse agribusiness concurreert nauwelijks met de Indonesische. Indonesië exporteerde vorig jaar voor bijna €670 miljoen aan plantaardige oliën en vetten, vooral palmolie, naar Nederland. Ook exporteerde het land voor €100 miljoen aan koffie, thee, cacao en specerijen naar Nederland, terwijl nog eens voor €100 miljoen aan veevoergrondstoffen, vooral palmpit, naar Nederland kwam.

Andersom exporteerde Nederland voor bijna €30 miljoen aan zuivelproducten en nog eens €30 miljoen aan bereide voedingsmiddelen.

Indonesië is dus nauwelijks een markt voor de Nederlandse agribusiness, maar er lijken wel kansen te zijn voor bijvoorbeeld meer export van babymelkpoeder.

Douaneprocedures en invoerheffingen

Indonesië werpt momenteel wel sanitaire en fytosanitaire belemmeringen op, maar douaneprocedures en invoerheffingen vormen de grootste obstakels. Indonesië profiteert als ontwikkelingsland bij de export naar de EU van een voordelig invoerregime.

Volgens Malmström wil niet alleen de EU graag een handelsverdrag. Indonesië zou in gesprekken hebben bevestigd dat het sluiten van een vrijhandelsverdrag met de EU een prioriteit is. “Er moet nog wat werk worden verzet en we boeken progressie bij het oplossen van bestaande zaken.” Indonesië verzet zich onder meer tegen extra importheffingen die de EU in 2013 instelde tegen biodiesel uit Indonesië.

De EU sloot eerder een vrijhandelsverdragen met Vietnam en Singapore en onderhandelt al met Maleisië en Thailand. De EU hoopt snel te beginnen met onderhandelingen met de Filipijnen.

Beheer
WP Admin