Zuivelschap in een Chinese supermarkt. China is op weg de grootste afnemer te worden van agri- en foodproducten uit de EU. Foto: ANP AlgemeenNieuws

EU behaalt agrarisch exportrecord in 2015

De Europese Unie heeft vorig jaar voor een recordbedrag van €129 miljard aan agri- en foodproducten uitgevoerd. De exportomzet lag daarmee 6% hoger dan een jaar eerder.

De Verenigde Staten en China kochten flink meer en compenseerden ruimschoots de deels weggevallen exportomzet op Rusland.

Russische sancties

De recordomzet is een flinke meevaller, want een van de grootste afzetmarkten ging op slot. De EU stelden sancties in tegen Rusland vanwege diens illegale annexatie van de Krim en steun aan Oekraïense separatisten. De Russen beantwoordden de sancties met een bijna volledige importstop voor agrarische producten uit de EU. De export naar Rusland daalde van €9 miljard naar €5,6 miljard. Poetins boycot raakte vooral de afzet van melkpoeder en vers fruit.

VS en China kopen flink meer

De VS kocht in 2015 voor €19,4 miljard aan met name verwerkte voeding uit de EU. China haalde Rusland in als tweede grootste afzetmarkt met een exportomzet van ruim €10 miljard. Daarmee besteedden zowel de Amerikanen als Chinezen €3 miljard meer dan een jaar eerder. De Saoedi’s besteedden €1,2 miljard meer; waarbij de export van zuivelproducten, rundvlees en kip in het oog springt.

China als toekomstige nummer 1

Omdat ook nog zo’n €4 miljard naar China’s voorportaal Hongkong wordt uitgevoerd, lijkt China de komende jaren wel eens in de buurt van de VS te kunnen komen als grootste afzetmarkt. De Chinezen kopen met name veel melkpoeder, maar ook steeds meer varkensvlees en specifieke producten die hun middenklasse opeens kan betalen, zoals wijn of kaas.

De groei van de export vond behoorlijk gelijkmatig plaats. In 10 van de 12 maanden lag de exportwaarde hoger dan een jaar eerder. De Russische importstop raakte de sector wel. Al met al realiseerde de EU een exportoverschot van €16 miljard.

Beheer
WP Admin