Premium
Melkveehouder Jan van den Hengel strooit een vlas-kalkmengsel in de ligboxen: “Het vlas-kalkmengsel is goed strooibaar en dat werkt makkelijk”. - Foto's: Koos Groenewold RundveeErvaring

Gerichte maatregelen verlagen celgetal koeien

Het bedrijf van maatschap Van den Hengel in Bunschoten-Spakenburg (U.)

Maatschap Jan (52) en Mariska van den Hengel (49) heeft een melkveebedrijf in Bunschoten-Spakenburg (U.)

De droge koeien in de potstal, gebouwd in 2020. Door veel comfort en beweging kalven de koeien makkelijk af en starten ze goed op.

Het melkvee ligt comfortabel in diepstrooiselboxen. Kleimineralen in het vlas-kalkstrooisel zorgen dat de kalk niet te agressief is op de spenen.

De close-upgroep krijgt als aanvulling Transitiebrok Acti van ABZ Diervoeding voor makkelijk afkalven en goed opstarten.

Het jongvee staat op een intensief melkschema met Delta, een hoogwaardige melkpoeder. Dat zorgt voor een goede ontwikkeling van de kalveren.

Per keer stort Berg Fourage 30 ton vlas-kalkstrooisel los in de sleufsilo. Bij veel regen wordt de bult afgedekt.

De droge koeien in de potstal krijgen een apart rantsoen van gras en mais, aangevuld met hooi voor voldoende structuur.

De melktechniek van de melkrobots was niet de oorzaak van een verhoogd celgetal. Er werd weinig speenpuntvereelting gezien.

Het dak van de stal is geïsoleerd en vier ventilatoren in de lange, smalle stal zorgen voor een goed stalklimaat, ook op hete dagen.

Reacties

  1. Sinds 2 jaar last van hoog celgetal door met name omgevingsgebonden bacteriën en sinds 3 jaar een potstal voor de droge koeien…dit geeft te denken…potstal is machtig mooi qua comfort, maar qua hygiëne blijft het opletten

    1. Dat is zo maar Koeien verdrogen eerst in ligboxen na 2 – 3 weken gaan ze naar pot, kan me geen mastitusgeval in droogstand herineren

Beheer
WP Admin