Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Eko Holland kan extra biomelk al weer kwijt

Eko Holland Melk op Maat heeft voldoende nieuwe mogelijkheden voor de afzet van extra biologische melk. Daardoor kunnen de 20 melkveebedrijven die nog op de wachtlijst staan, toetreden tot de leverancierscoöperatie. Dat zegt voorzitter René Cruijsen.

Tot op heden hebben 10 van de genoemde 20 bedrijven aangegeven tot Eko Holland toe te toetreden. De overige bedrijven hikken nog tegen praktische zaken aan, zoals de opzegtermijn bij hun huidige zuivelonderneming. Zo houdt FrieslandCampina vast aan haar statuten waarin staat dat leden, dus ook de leden die al op eigen risico omgeschakeld zijn naar biologisch, 3 maanden voor het einde van het boekjaar kunnen opzeggen.

Veel aanmeldingen bij Eko Holland

De toeloop bij Eko Holland was afgelopen maanden groot. Momenteel telt de coöperatie 140 leden goed voor zo’n 60 miljoen kilo melk. Eerder werd al gecommuniceerd dat daar volgend jaar nog eens 30 nieuwe leden bij komen. Daar komen nu dus in ieder geval nog eens 10 bedrijven bij. Daarmee komt het aantal leden in 2017 op 180, goed voor zo’n 90 miljoen kilo melk. Ook nu krijgt Cruijsen nog aanvragen binnen voor toetreding tot de coöperatie. Het gaat dan om aanvragen voor toetreding in 2018. Gezien het beperkte aantal en het natuurlijk verloop in het ledenbestand kan Eko Holland ook deze bedrijven vaak al een toezegging doen.

52 bedrijven op wachtlijst FrieslandCampina

Bij FrieslandCampina staan inmiddels 52 melkveebedrijven op de wachtlijst voor levering van biologische melk. Het gaat hier om bestaande leden die omschakelen van gangbaar naar bio. Samen zijn ze goed voor 30 miljoen kilo melk. Toelating van deze bedrijven zou voor FrieslandCampina betekenen dat de onderneming in een keer 50% meer biologische melk moet verwerken. Daarvoor ziet FrieslandCampina nu geen marktkansen. Geruchten over de ontwikkeling van biologische babyvoeding wil de onderneming niet bevestigen. FrieslandCampina telt nu 127 biologische melkveehouders. In de loop van dit jaar komen daar 12 bedrijven bij, goed voor 7 miljoen kilo biologische melk. In 2015 waren er slechts 3 omschakelaar.