Premium
Zonnepanelen zijn al aardig ingeburgerd in de melkveehouderij. De laatste tijd maken kleine windmolens opmars, vooral in de kustprovincies. De combinatie van beide technieken biedt voordelen. - Foto: Anne van der Woude RundveeAchtergrond

Eigen energie uit zon, wind of mest

Reacties

  1. Betekent dat niet hoorbaar of geen klachten?
   Toen ik wat op onderzoek uit was heb ik meerdere boeren gesproken die het uitdrukten als: “Hoe meer ik hem hoor, hoe harder het waait, hoe mooier het is. Of geluid als hinderlijk wordt ervaren verschilt nogal vanuit welk perspectief je het geluid hoort.
   Als het inderdaad niet hoorbaar is dan zal ik EAZ eens vragen hoe dat zit. Dat er geluidshinder bij ons is erkennen ze en de belofte dat ze, zodra ze dat kunnen, gaan zorgen dat er wat aan wordt gedaan staat nog steeds.

 1. Kleine EAZ molens zijn uit energieverdeling handig voor de gebruikers, ze zijn aanvullend op energie uit zonnepanelen. Voor nabije buren kunnen ze minder prettig zijn. Onze buren hebben er 2 op een paar honderd meter afstand van ons huis staan die we met regelmaat horen brommen, een soort geluidsdekentje rond huis, wat EAZ er ondanks de toezeggingen en experimenten niet uit kan krijgen. Na een paar jaar proberen hebben ze de handdoek in de ring gegooid; niet netjes, belofte maakt schuld. Ook buren van Thijs Neutel van de foto hebben de nodige geluidsoverlast ervaren, en het directe uitzicht op 3 nabije sneldraaiende molens ervaart ook bepaald niet iedereen als een verrijking. Ze trekken meer de aandacht dan rustig draaiende molens.
  Dat er 3 moeten staan is ook eigenlijk raar, maar omdat ze laag zijn is het rendement slecht. Hogere molens zijn veel efficiënter, maar een ashoogte boven 15 meter mag niet, dus dan maar 3 stuks. Dan zou een grotere en rustiger draaiende molen wellicht meer passende optie zijn.
  Heb je nabije buren of wil je zelf niet het risico op continue geluid rond huis dan is geluid wel een aspect om mee te nemen in de afweging. Eén keertje gaan luisteren is dan niet genoeg omdat het nogal afhankelijk is van lokale omstandigheden, windsnelheid, windwisseling en soms richting.

Beheer
WP Admin