Loonbedrijf Van de Dries rooide met een nieuwe 4 rijige AVR Puma 4.0 de 38 hectare pootaardappelen van Vermue. - Foto's: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Eerste pootaardappelen alweer afgeleverd

Begin september startte maatschap Vermue in Oudelande (Zld.) met de oogst van hun pootaardappelen. Inmiddels zijn de eerste partijen pootgoed alweer afgeleverd.

De rooier heeft duidelijk weinig moeite met deze niet te zware grond.

De Soprano pootaardappelen komen dan ook met nauwelijks aanhangende grond in de bunker.

Op het bedrijf wordt het pootgoed gekist en in de koeling, op ongeveer 4 graden gezet. Voor het sorteren laat Vermue de temperatuur van de aardappelen oplopen tot minimaal 8 graden.

Eind oktober zijn de Soprano`s al gesorteerd en afgeleverd. Nu is het ras Jazzy aan de beurt. Hier het begin van de sorteerlijn vanaf kistenkantelaar tot kluitenscheider.

In de grond zit ijzer en daardoor kunnen kluiten met een elektromagnetische scheider worden gedetecteerd en verwijderd.

De magnetische sterkte is afhankelijk van de hoeveelheid kluiten en aanhangende grond variabel instelbaar. Bij veel aanhangende grond is de kans groot dat bij een hoog ingestelde sterkte de grond inclusief knol wordt uit gesorteerd.

Als het pootgoed door de leeskamer gaat om overgebleven tarra te verwijderen zijn de ondermaat en bovenmaat al uit gesorteerd.

Na de leeskamer gaat het pootgoed over de sorteerramen voor de gewenste pootgoedmaten.

11 Vermue sorteert in de maten 30/40, 40/50 en 50/60. Met de onder- en bovenmaat bijgeteld zijn er dus 5 sorteringen.

In de mechanische koeling staan nu nog ongesorteerde rassen. Ongeveer tweederde van de opslagcapaciteit kan Vermue mechanisch koelen.

Beheer
WP Admin