AlgemeenNieuws

Economie kromp minder sterk in eerste kwartaal

Den Haag – De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal met 0,6 procent gekrompen ten opzichte van de voorgaande periode. Dat blijkt uit een tweede raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag naar buiten heeft gebracht.

Medio mei werd voor die periode nog een krimp met 1,4 procent gemeld. Sindsdien heeft het CBS echter nieuwe richtlijnen ingevoerd voor de berekening van de omvang van de economie. Een belangrijk verschil is dat de aardgassector, die door de zachte winter een relatief zwak eerste kwartaal kende, nu minder gewicht in de schaal legt. Het belang van bijvoorbeeld de elektrotechnische industrie is juist opgeschaald.

Ook nieuwe gegevens over de horeca en zakelijke dienstverlening hebben de tweede raming beïnvloed. Die sectoren blijken het in de eerste maanden van 2014 beter te hebben gedaan dan eerder op grond van een beperktere hoeveelheid gegevens werd verondersteld. In welke mate de twee genoemde factoren hebben bijgedragen aan de bijstelling van het krimpcijfer, vermeldt het CBS niet.

De nieuwe rekenmethode leidt ook tot rooskleurigere economische cijfers over de afgelopen jaren. Zo groeide de economie in 2011 met 1,7 procent in plaats van de eerder gemelde 0,9 procent. In 2012 en 2013 kromp de economie met achtereenvolgens 1,6 en 0,7 procent. Dat was eerder 1,2 en 0,8 procent.