AlgemeenNieuws

EC: met één stem tegen Rusland spreken

Brussel – De Europese Commissie wil niet specifiek ingaan op het bezoek van de Franse landbouwminister Stéphane Le Foll aan Rusland, maar wil in algemene zin wel zeggen dat Europa met één stem moet spreken tegen Moskou.

Le Foll kondigde onlangs aan deze week naar Rusland te vliegen om met de Russen in gesprek te gaan over de Russische importstop voor varkensvlees en andere agrarische producten.

Le Foll onder druk

Het is gebruikelijk dat maatregelen die op de hele EU zijn gericht, worden bestreden door de Europese Commissie. Le Foll staat in Frankrijk onder zware druk van boerenorganisaties. Ze willen dat hij meer doet aan de lage prijzen voor varkensvlees en zuivel. Grootschalige en soms felle protesten dwongen de Franse regering tot een reeks steunmaatregelen, maar een deel van deze maatregelen – zoals een prijsakkoord over varkensvlees met supermarkten – bleek later moeilijk of maar gedeeltelijk uit te voeren.

Bleker ging Le Foll voor

Toen in de zomer van 2011 staatssecretaris Henk Bleker naar Moskou toog nadat de Russen de grens voor Nederlandse groentesloten vanwege de Ehec-uitbraak, leidde dit tot enige irritatie in Brussel. Het akkoord dat de CDA-politicus meende te hebben gesloten met de Russen, bleek later weinig waard. De Nederlandse staatssecretaris Sharon Dijksma was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Beheer
WP Admin