Foto: Mark Pasveer AkkerbouwNieuws

Duits parlement stemt in met glyfosaatverbod

Het Duitse parlement heeft ingestemd met de geruime tijd geleden ingediende insectenbeschermingswet.

Dat betekent onder meer dat de glyfosaat-inzet met ingang van 2024 wordt verboden. De inzet van andere gewasbeschermingsmiddelen wordt verder beperkt en er zullen voor de eerste keer ook maatregelen worden genomen tegen voor insecten schadelijke lichtvervuiling.

Concessies richting boeren

Boeren hebben afgelopen winter geprotesteerd tegen de voornemens, maar hebben daarmee dus geen succes gehad bij de politici. Wel zijn er tussentijds enkele concessies gedaan richting boeren. Zo is ter compensatie van het vrijhouden van gewasbeschermingsmiddelen op een deel van het areaal een compensatie van € 150 miljoen toegezegd. Dat was eerst € 65 miljoen. De deelstaten krijgen de mogelijkheid om het aan hun toekomende deel van het bedrag nog met 40% te verhogen. In de wet gaat het verder om zaken als bloeistroken en afstand tot oppervlaktewater bij het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.

De totstandkoming van de bedoelde wet is een uitvloeisel van het regeerakkoord van de coalitie CDU/CSU en SPD.

Reacties

  1. Het stuk grond aan de overkant van de weg stikt van de wilde haver. Door GM koolzaad te verbouwen kan de wilde haver met Glyfosaat behoorlijk de kop worden ingedrukt waarvan ook in de komende jaren nog steets de vruchten zullen worden geplukt. Glyfosaat is een product dat het slachtoffer is geworden van een heksen jacht.

  2. Door het glyfosaat verbod moet er meer mechanisch onkruid worden bestreden, worden de kosten van voedsel productie ook hoger!

  3. Niet gunstig voor de bio sector. Hun onderscheiding met gangbaar verkleint hierdoor. Door verboden/ geboden vergalt de politiek steeds de verdienmogelijkheden van boeren. Kon je eerst extra geld vragen voor roundup vrije producten, nu is dat standaard dus weg extra geld.

Beheer
WP Admin