Maaien van grasrassen met opbrengstmeting in proefvelden, locatie Vredepeel van Wageningen UR. RundveeNieuws

Drie nieuwe grassen op Rassenlijst

De Aanbevelende Rassenlijst 2023 is uitgebreid met drie nieuwe grasrassen.

De Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) heeft drie nieuwe rassen Engels raaigras, voedertype, opgenomen in de Aanbevelende Rassenlijst 2023.

Bij de groep laat doorschietende Engels raaigrassen (weidetype) gaat het om Barathon. Dit diploïde ras van Barenbrug kenmerkt zich door de hoogste cijfers voor standvastigheid en kroonroestresistentie in deze groep met beide een 8,4. De opbrengst voor de eerste snede ligt met 103 ruim boven het gemiddelde terwijl de opbrengst tweede snede juist iets onder gemiddeld scoort met een verhoudingsgetal van 97.

Limagrain brengt bij de tetraploïde rassen in de groep laat doorschietend het ras Melfix. Ook dit ras scoort bovengemiddeld op kroonroestresistentie en standvastigheid. Ook de opbrengstcijfers van de gemiddelde opbrengst van de maai- en weideproeven liggen met respectievelijk 101 en 102 net boven het gemiddelde.

Het laatste ras, Mons van kweker DLF, is toegevoegd aan de groep tetraploïde middentijds doorschietende rassen. Mons is een hoog opbrengend ras dat een verhoudingsgetal haalt van 105 voor de opbrengst van de maaiproeven en 106 voor de opbrengst bij de beweidingsproeven.

De verhoudingsgetallen die grasrassen krijgen, gelden alléén binnen de eigen vroegheidsgroep en zijn tussen de groepen niet vergelijkbaar. Zo is de gemiddelde opbrengst van de eerste snede in de laat doorschietende groep 3,6 ton droge stof per ha en van de tweede snede is dat 2,8 ton droge stof per ha. Het gemiddelde van de maaiproeven bij de laat doorschietende rassen ligt op 13,3 ton droge stof per ha. Voor middentijds doorschietende rassen geldt een gemiddelde opbrengst van 4,0 ton droge stof van de eerste snede; 2,3 ton droge stof voor de tweede snede en gemiddeld 13,6 ton droge stof voor de opbrengst per ha in de maaiproeven.

Zie ook: 7 nieuwe rassen Engels raaigras op Rassenlijst


Nieuwsbrief gras

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen gras.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin