Foto: Anne van der Woude RundveeFoto

Drachtige vaars voor € 35.000 onder de hamer

ALH Genetics organiseerde zaterdag 23 maart in het Friese Damwoude voor de derde keer de zogenoemde ALH @ Homesale fokveeveiling. Er werden 166 dieren en 11 embryopakketten geveild, met een totale opbrengst van € 500.000.

Even overleg plegen met het thuisfront.

Honderden mensen komen af op de veiling. 's Ochtends hebben bezoekers de mogelijkheid om de dieren te bekijken. 's Middags staat de veiling op het programma.

Adolf Langhout is eigenaar van fokveebedrijf ALH Genetics in Damwoude (Fr.). Samen met zijn medewerkers en enkele tientallen vrijwilligers organiseerde hij zaterdag 23 maart een grote fokveeveiling. 166 dieren en 11 embryopakketten gingen onder de hamer. - Foto's: Anne van der Woude.

"Het betrof een unieke groep dieren, die we vrijwel allemaal zelf hebben gefokt", vertelt Langhout. ALH Genetics werkt met verschillende opfokbedrijven. De kalveren gaan op 3 maanden leeftijd naar de stal in Damwoude en worden na verloop van tijd verkocht. De betere dieren worden gespoeld. "De dieren kalven niet af in onze stal", vertelt Langhout.

De bezoekers komen uit binnen- en buitenland. ALH Genetics verkoopt het gros van haar dieren aan kopers in het buitenland. Langhout vindt dat jammer. "Wij zitten hier in dé melkveeprovincie van Nederland. Maar veel melkveehouders halen hun vaarzen blijkbaar liever uit Duitsland. Terwijl ze bij ons drachtige vaarzen van hoogwaardige kwaliteit kunnen kopen en veel minder kwijt zijn aan transportkosten."

Met het veilingprogramma en de lotnummers in de hand lopen de bezoekers door de stal. Mensen zijn zeker niet verplicht om mee te bieden of te kopen, verduidelijkt Langhout. "Zo'n veilingdag is voor veel mensen gewoon een gezellig dagje uit. Even bijkletsen over de fokkerij en bijpraten met oude bekenden."

Rond het middaguur worden de bezoekers getrakteerd op een glaasje Berenburg.

Nog even de laatste voorbereidingen treffen op de veiling.

Mest wordt verwijderd en stro wordt aangevuld.

Dit is lotnummer 160, een drachtige vaars die over een paar maanden afkalft. DD Camomile is een dochter van stier Archrival en de moeder is Butlerview Doorman Class. Het dier wordt later die dag voor ¬ 5.100 geveild. Koper is Theo van Vliet in Nieuwlande (Dr.), eigenaar van Giessen Holsteins.

Arjen Werkhoven van ALH Genetics poseert met een zwartbont kalf (lotnummer 169). Het kalf gaat later die dag voor ¬ 3.500 onder de hamer en wordt verkocht aan Marcel van der Eijk uit Twisk (N.-H.).

ALH Genetics behaalt 90 % van haar omzet in het buitenland. Op de veiling in Damwoude wordt 65 % van het aantal dieren en embryopakketten door buitenlanders gekocht.

Voordat de veiling daadwerkelijk van start gaat, praten bezoekers over de kwaliteit van de dieren.

De 166 dieren en 11 geveilde embryopakketten leveren in totaal zo'n ¬ 500.000 op. Langhout kijkt terug op een mooie dag, waarop de topstukken voor verwachte prijzen weggingen. De dieren uit de middenklasse blijven iets achter bij de verwachtingen, gezien de prijzen die voor Duitse vaarzen worden betaald.

Een Pools fokkerbedrijf koopt even later A-L-H Solero, hét topstuk van de veiling (Delta stiervader). Dit dier kost ¬ 35.000. "Het is een vreemd gevoel dat deze vaars naar Polen gaat. Een paar jaar geleden had ik nog niet kunnen bedenken dat dergelijke kwaliteitsdieren daar naartoe zouden gaan", zegt Langhout, die samen met alle medewerkers én de kopers op de foto gaat met het topstuk van de veiling. - Foto: MDD Fotografie.

Veilingmeester Taaffe wordt bijgestaan door Ids Hellinga (links) en Brian Behnke. Zij vertellen kort over de achtergrond van de lotnummers en hebben tijdens de veiling een controlerende functie.

Onder toeziend oog van honderden nieuwsgierige bezoekers gaat A-L-H Alonka P Red als lotnummer 1 onder de hamer. Uiteindelijk wordt het dier geveild voor ¬ 10.000.

Dit is een van de veilingtoppers: A-L-H Alonka P Red. Ze is een drachtige vaars, met Diamondback als stiervader. Hier is te zien hoe ze naar de ring wordt gebracht. De verwachtingen bij Langhout en zijn collega's zijn hooggespannen. Vooraf wordt deze drachtige vaars als een van de topstukken betiteld.

Dit is de Ierse veilingmeester Michael Taaffe, die de lotnummers met een gemiddelde van 40 stuks per uur weet te veilen. "We zijn een internationaal bedrijf. Zo'n veiling moet in het Engels, ook al schrikt het sommige Nederlandse kopers misschien af", vertelt Langhout, die al ruim 20 jaar ervaring heeft met veilingmeester Taaffe.

De geveilde nummers gaan naar 83 verschillende kopers in Europa. Van de verkochte dieren gaan er bijna 100 stuks naar Engeland, Noord-Ierland, Ierland, België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Polen. "Het gaat om grote commerciële melkveebedrijven en liefhebbers die onze dieren kopen", aldus Langhout.

Beheer
WP Admin