Deutsches Milchkontor (DMK) sluit de kaasfabriek in Dargun. – Foto: ANP RundveeNieuws

DMK houdt ondanks tegenvallend jaarresultaat vast aan strategie

DMK heeft een teleurstellend jaar achter de rug. De gemiddelde melkprijs kwam uit op €0,411 per kilo melk en dat is minder dan het gemiddelde van de belangrijkste concurrenten. Het doel is volgens topman Ingo Müller om in 2024 weer een concurrerende melkprijs uit te betalen.

DMK’s resultaat over 2023 kwam uit op €13,2 miljoen. Dat is bijna tien miljoen minder dan over 2022. De omzet bleef nagenoeg gelijk op €5,5 miljard, terwijl de solvabiliteit verbeterde van 31,3% naar 34%. Müller is duidelijk teleurgesteld dat DMK nog niet is waar de onderneming wil zijn. Het jaar 2023 was volgens hem een jaar van uitersten. “In dertig jaar tijd heb ik nog nooit zulke marktverstoringen meegemaakt,” aldus Müller. Dalende prijzen leidden tot enorme devaluaties van voorraden, vooral kaas. In totaal zorgde dit voor een verliespost van €177 miljoen. Ook werd er als gevolg van een dalende consumentenvraag minder melk verwerkt tot zogenoemde witte zuivelproducten en kaas. Daardoor ging er meer melk in doorgaans minder renderende producten zoals melkpoeder. Verder zorgden langlopende energiecontracten voor hoge kosten.

Producten met toegevoegde waarde

Ondanks de vele tegenslagen houdt DMK vast aan de strategie Visie 2030 die in 2019 werd ingezet. Het bedrijf heeft zijn doelstellingen volgens de topman in vier van de vijf jaar succesvol geïmplementeerd. 2023 is wat dat betreft een dissonant. Reden voor de Duitse zuivelonderneming om richting 2030 te blijven inzetten op de productie van producten met toegevoegde waarde. Als voorbeeld noemt Müller de verkoop van zuivelproducten onder het merk Milram. Ook houdt DMK vast aan de opgestelde duurzaamheids- en klimaatagenda.

Dalende melkaanvoer

Dit alles betekent niet dat de gebeurtenissen in 2023 zonder gevolgen blijven. Mede als gevolg van een dalende melkaanvoer verlaagt de zuivelonderneming, zoals eerder al aangekondigd, de productiecapaciteit op vier locaties. De kaasfabriek in Dargun gaat dicht. In Edewecht, Hohenwestedt en Everswinkel gaat de productiecapaciteit omlaag. Eerder dit jaar werd bekend dat bijna 500 leden uit onvrede over de resultaten de onderneming willen verlaten. Samen zijn zij goed voor een melkvolume van 700 miljoen kilo melk. DMK gaf aan te hopen een deel van de opzeggers, met betere prestaties dit jaar, te kunnen overtuigen alsnog te blijven.

Melkprijs DMK

De zuivelonderneming wil verder lering trekken uit 2023. Dat betekent onder meer rekening houden met de meest onwaarschijnlijke ontwikkelingen. Ook zijn er maatregelen genomen om het tij te keren. Deze maatregelen hebben volgens Müller al effect. Zo is de melkprijs nadien alleen maar gestegen.

DMK verwerkte in 2023 5,5 miljard kilo melk. De zuivelonderneming ontving melk van 4.536 melkveebedrijven. Hiervan leverden 653 voornamelijk Nederlandse melkveehouders hun melk via zuivelcoöperatie DOC Kaas. Deze coöperatie heeft een belang van 10% in DMK.CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER ZUIVEL


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin