Dieuwke Verstraten-Ketelaars heeft met haar man een melkveebedrijf in Boekel (N.-B.). Daarnaast is ze strategisch procesbegeleider bij familie- en boerderijopstellingen. - Foto: Boerderij BoerenlevenAchtergrond

Boerin: ‘Varkenspest-periode houdt me toch weer bezig’

Deze week is het 25 jaar geleden dat de varkenspest uitbrak in Nederland. Dieuwke Verstraten-Ketelaars was 15 jaar toen de varkenspestepidemie losbarstte op 4 februari 1997. Haar ouders hadden een bedrijf met melkvee en vleesvarkens in Boekel (N.-Br.). Op die plek boert Dieuwke nu nog steeds, samen met haar man. Dieuwke vertelt haar verhaal.

De varkensstal is gesloopt, er staat nu een koeienstal. Toch kan Dieuwke op die plek nog de angst en zorgen voelen van 25 jaar geleden. “Onze varkens werden preventief geruimd. Dat was erg. Mijn vader wilde dat het leven voor ons als gezin zoveel mogelijk door zou gaan. Zelf spelde hij de kranten voor nieuws en informatie over varkenspest. Hij zat aan de radio gekluisterd.”

De pijn van toen heeft later onbewust invloed gehad op mij en op onze boerderij

In het dorp zagen Dieuwke en haar familie de camerawagens van de NOS, vertelt ze. “s Avonds op televisie zagen we bekenden die in tranen hun verhaal deden. Als ik naar school fietste, moest ik regelmatig omrijden omdat er wegen waren afgezet voor weer een ruiming. Als puber was ik vooral bezig met de vraag of carnaval wel door kon gaan, maar onbewust kreeg ik meer mee dan ik kon bedenken. De pijn van toen heeft later onbewust invloed gehad op mij en op onze boerderij. En ik ben niet de enige, ik voel het in onze omgeving. Zelf ben ik me er nu van bewust en dat geeft mij en onze boerderij rust en kracht.”

Gevoel systemisch benaderen

Naast boerin is Dieuwke systemisch procesbegeleider. “Ik begeleid mensen die ergens tegenaan lopen door middel van familie- en boerderij-opstellingen. Systemische benadering geeft inzicht en kan helpen om onbewuste en onverwerkte gevoelens van jezelf en vorige generaties een plek te geven. Zo’n boerderij-opstelling had ik onlangs met een tuinder en toen ik vroeg of hij in het verleden misschien ooit een tak had afgestoten, kwam er ineens emotie naar boven die terug te voeren was op de varkenspest.”

Voor iedereen die zijn of haar verhaal over wat er toen is gebeurd, wil delen, organiseert Dieuwke Verstraten een themadag Varkenspest ’97. “Onder systemische begeleiding van mij is er aandacht voor wat toen misschien geen plek kon krijgen. Uit eigen ervaring weet ik dat delen enorm kan opluchten en dat er dan rust en kracht kan komen. Bij jezelf en bij volgende generaties.”


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin