Chris Markusse monteert een gps-ontvanger op één van zijn trekkers. AkkerbouwAchtergrond

De impact van gps-diefstal, meer dan alleen apparatuur

Loonbedrijf Markusse in ’s-Heer Abtskerke (Zld.) had in 2021 al te maken met grootschalige diefstal van gps-apparatuur. Zij hebben alle schade inmiddels hersteld en gedeeltelijk vergoed gekregen. Een verhaal van de ontdekking, de werkwijze en het herstel.

Het bleef lang de vraag hoe de dieven op het erf gekomen zijn. Niet langs de poort en over het erf, zoveel was wel duidelijk. Maar het duurde tot een medewerker in de hoop zaagsel achter op het erf een stalen plaat vond. Chris Markusse: “Dat zaagsel is gezeefd, dus daar vinden we normaal gesproken nooit iets in.”

Bij nader onderzoek bleek dat het afkomstig was van het dak van een van de trekkers. Markusse: “Toen bleek dat ze over het land achter ons, over de berg zaagsel gekomen zijn. Ze zullen hun auto of auto’s verderop op het land geparkeerd hebben en zijn komen lopen over een perceel en een dam.”

Lees ook: Voorkom diefstal van gps en andere apparatuur met deze preventietips

De ontdekking

Op het loonbedrijf zijn in juni 2021 van 6 diverse merken trekkers de gps-bollen en bijbehorende schermen gestolen. Verder was er niets weg. Markusse: “Ze zijn door de werkplaats gelopen, daar staat toch ook kostbaar gereedschap. Maar ze waren duidelijk alleen uit op de gps-apparatuur.” De eerste tekenen van diefstal waren een geforceerde buitendeur en een trekker waarvan de deur open stond. Markusse: “Ik weet nog dat ik dacht, hé dat is raar. Anders dan anders in ieder geval.” Toen Markusse schroeven op de grond zag liggen, wist hij hoe laat het was.

Lees verder onder de foto‘s

Via een app op zijn telefoon kan Markusse de beveiligingsbeelden van alle camera's bekijken. - Foto: Peter Roek
Via een app op zijn telefoon kan Markusse de beveiligingsbeelden van alle camera's bekijken. - Foto: Peter Roek

Grote inhaalslag

De schade gaat verder dan de €30.000 schade aan technische apparatuur. Veel belangrijke informatie is verloren gegaan met de diefstal van de apparatuur. Markusse: “Op de trekkers hebben we daarna nieuwe apparatuur laten plaatsen, die met een satelliet communiceert. Dat is veel nauwkeuriger, maar kost per jaar abonnementsgeld. Normaal gesproken zou ik die stap pas maken bij de aankoop van een nieuwe trekker, dan zit dit systeem daar al op.” De medewerkers hebben moeten leren werken met het nieuwe systeem. Bovendien moesten er opnieuw veel gegevens over het werkgebied worden vastgelegd.

Chris Markusse heeft diverse maatregelen genomen waaronder een beveiligingssysteem op alle deuren. - Foto: Peter Roek
Chris Markusse heeft diverse maatregelen genomen waaronder een beveiligingssysteem op alle deuren. - Foto: Peter Roek
De camerabeelden doen denken aan 'Opsporing verzocht'. - Foto: Boerderij
De camerabeelden doen denken aan ‘Opsporing verzocht’. – Foto: Boerderij

Niet alles vergoed

Markusse is aangesloten bij en verzekerd via Cumela, de brancheorganisatie voor loonwerkers. Markusse: “Zowel de politie als Cumela hebben mijn zaak heel serieus opgepakt. Evengoed wordt er veel schade niet vergoed. Zo krijg je de dagwaarde voor apparatuur, maar daar heb je geen nieuwe voor. De licentie was actueel, daar schrijf je niet op af.”

Verder legde Markusse een uitgebreid beveiligingssysteem van €35.000 aan met 11 camera’s op de schuren en het erf. Maar ook alarmering op de deuren en ramen en zelfs bewegingsmelders. “Dat betekent dat ik ook wel eens mijn bed uit ga voor een paar muizen. Maar liever dat, dan achteraf constateren dat er weer dieven geweest zijn.”

Professionele bendes

De werkwijze die bij Markusse is toegepast, wordt in het hele land herkend. Politie en verzekeraars benadrukken dat het professionele lieden zijn, die vaak in groepsverband toeslaan. Ze zijn altijd zeer goed voorbereid. Ze lijken regionaal te opereren. De meldingen komen vaak uit één specifiek gebied, nu is dat Noord-Oost Nederland. Cumela registreerde de diefstal van 70 complete gps-systemen in 2022. Een toename van 60% t.o.v. 2021. Cumela verzamelt de cijfers, niet alleen van loonwerkers maar ook van agrariërs.

Juist de doelgerichtheid en de precisie van de hele operatie is beangstigend. Chris Markusse: “Ze wisten precies waar ze moesten zijn en dat beangstigt me. Want dan zijn ze hier dus eerder geweest.”

Via de app op zijn telefoon kan Markusse alle deuren controleren of ze open of dicht zijn. - Foto: Peter Roek
Via de app op zijn telefoon kan Markusse alle deuren controleren of ze open of dicht zijn. - Foto: Peter Roek
Beheer
WP Admin