Chris Markusse van loonbedrijf Markusse kreeg te maken met grootschalige diefstal van gps-apparatuur op meerdere trekkers. - Foto: Peter Roek AkkerbouwAchtergrond

Voorkom diefstal van gps en andere apparatuur met deze preventietips

Voorkom diefstal van gps-systemen en ander apparatuur. De belangrijkste preventietips op een rij.

Cumela is als belangenbehartiger van loonwerkers een serieuze gesprekspartner van de trekkerdealers en de politie. Cumela heeft twee stafmedewerkers schadepreventie en risicobeheer. Zij zien de inzet van alle partijen om de diefstal van de gps-systemen te verminderen. In overleg met deze partijen begon Cumela een laagdrempelige actie Registreren en Markeren via de gratis Stop Heling-app van de Nationale Politie. Gerwin Otten legt uit wat het plan inhoudt.

Afgebroken schermen in de cabine van de trekker. Registreren en markeren kan veel ellende voorkomen. - Foto: Chris Markusse
Afgebroken schermen in de cabine van de trekker. Registreren en markeren kan veel ellende voorkomen. – Foto: Chris Markusse

Breng risico’s op het bedrijf in kaart

Interpolis geeft aan geen volledig beeld te hebben, omdat niet alle ondernemers en ook niet alle systemen bij hun verzekerd zijn. In dit jaar hebben zij tot nu toe vier meldingen ontvangen, verspreid over Nederland. Per adres zijn er meerdere gps-systemen gestolen.

De werkwijzen van de dieven zijn divers. Ze breken deuren of poorten open, maar komen ook binnen door beplating te verwijderen om alarmen te omzeilen. Er zijn zelfs dieven die het alarmsysteem hacken en meerdere keren laten afgaan. Na een aantal loze alarmen gaat de ondernemer niet meer kijken en dan kunnen zij alsnog toeslaan.

Verwijder gps-systemen na gebruik

Op de website van Interpolis staan goede preventietips. De meeste daarvan voorkomen de grote impact van verlies van de gps-systemen en de verzamelde data. De belangrijkste tip blijft het verwijderen van de gps-systemen uit trekkers en zelfrijdende werktuigen na gebruik. Een regelmatige back-up van alle gegevens kan het verlies van bedrijfsgegevens ook andere problemen voor de bedrijfscontinuïteit voorkomen.

Per bedrijf kan een persoonlijk advies van de verzekeringsadviseur uitkomst bieden. Sommige verzekeringen kunnen alleen afgesloten worden onder bepaalde voorwaarden.

Verschil tussen de merken

Wat opvallend is bij de diverse diefstallen, is de doelgerichtheid waarmee de daders bepaalde merken trekkers voorbij lopen. Over het algemeen hebben de dieven geen voorkeur voor Fendt, met haar eigen gps-systeem. Maar ook niet voor het gps-systeem van Raven dat een internationale opsporingsmogelijkheid heeft. Ongetwijfeld zijn de dieven daarvan op de hoogte. Logisch dus dat ze gaan voor grote internationale merken met een wereldwijde afzet. Zelfs trekkers ver in het land aan het werk, worden leeggeroofd. Het lijkt te suggereren dat de locatie van sommige trekkers of gps-systemen door derden te zien is. Zijn deze systemen gehackt?

Loonbedrijf Markusse in ’s-Heer Abtskerke (Zld.) had in 2021 al te maken met grootschalige diefstal van gps-apparatuur. Eigenaar Chris Markusse vertelt over de impact. Lees het verhaal De impact van gps-diefstal, meer dan alleen apparatuur

Beheer
WP Admin