Danone wil zijn Russische activiteiten verkopen aan het Russische zuivelbedrijf Vamin Tatarstan. Dat meldt de Financial Times. - Foto: ANP RundveehouderijNieuws

Danone wil Russische activiteiten verkopen

Danone wil zijn Russische activiteiten verkopen aan het Russische zuivelbedrijf Vamin Tatarstan. Dat meldt de Financial Times.

Vamin Tatarstan is eigendom is van Mintimer Mingazov, die afgelopen zomer tot het bestuur van de Russische activiteiten van Danone toetrad. Hij deed dit kort nadat Rusland de controle overnam van de Russische activa van het Franse voedingsmiddelenconcern. Aan het roer kwam vervolgens Yakub Zakriev, een neef van de Tsjetsjeens leider Kadyrov. Maandenlang zette het vooroorlogse management de dagelijkse activiteiten onder de nieuwe Tsjetsjeense leiding voort.

Vamin Tatarstan zou omgerekend zo’n € 178 miljoen willen betalen voor de activiteiten van Danone in Rusland. Daarvan zou zo’n € 77 miljoen nodig zijn voor het aflossen van schulden. De rest is een vergoeding voor het aandelenkapitaal van Danone in het bedrijf.

Inzage in documenten

De Financial Times sprak meerdere betrokkenen en kreeg inzage in diverse documenten. Danone wil niet op vragen van de krant ingaan. Het is dan ook niet zeker of de Russische overheid met de deal akkoord gaat. Diverse andere westerse bedrijven kregen al nul op rekest.

Danone boekte al ruim € 700 miljoen af op zijn Russische activiteiten. Afgelopen juli kwam daar nog een waardevermindering van € 500 miljoen bij als gevolg van een waardevermindering van de Russische roebel. Rusland was in het verleden goed voor 6% van de omzet van het voedings- en zuivelbedrijf en 4 tot 5% van de winst.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin