Foto: Peter Roek AlgemeenNieuws

Daling ammoniakemissies niet terug te zien in lucht

De lagere uitstoot van ammoniak de afgelopen jaren is niet terug te zien in de ammoniakconcentraties in de lucht. Dat blijkt uit cijfers van Compendium voor de Leefomgeving (CLO).

De uitstoot van ammoniak in Nederland is volgens berekeningen sinds de jaren negentig meer dan gehalveerd. Vanaf 2005 zijn de emissies nog circa 20% gedaald en na 2013 zijn ze vrijwel constant gebleven.

Diezelfde lijn is echter niet terug te zien in de cijfers van de ammoniakconcentratie in de lucht zoals die gemeten wordt. Bij stikstofoxiden, zwaveldioxide en fijnstof is wél dezelfde trendlijn te zien in zowel emissie als de gemeten concentratie hiervan in de lucht.

Concentraties zwavel- en stikstofdioxide afgenomen

De concentratie ammoniak in de lucht varieert van jaar tot jaar, afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar qua grote lijn is wel te zien dat de ammoniakconcentratie daalde vanaf de jaren negentig tot pakweg 2000. Na 2010 nam de hoeveelheid ammoniak in de lucht echter juist weer toe.

CLO noemt hiervoor als verklaring dat de concentraties zwavel- en stikstofdioxide in de lucht de afgelopen jaren ook zijn afgenomen. Ammoniak kan in combinatie met zwavel- en stikstofdioxiden ammoniakzouten (secundair fijnstof) vormen. Als er minder zwavel- en stikstofdioxide in de lucht aanwezig is, wordt ook minder ammoniak omgezet en blijft er dus meer ammoniak in de lucht. Volgens CLO is hetzelfde te zien in het Verenigd Koninkrijk.

Reacties

  1. Dit bevestigt wat elke wetenschapper roept: stikstofverbindingen kun je niet op 1 grote hoop vegen. In het theoretische Aerius model wordt het echter wel bij elkaar opgeteld. Dit klopt niet!
    Ook in de wetgeving is vastgelegd dat ammoniak kan worden uitgewisseld met stikstofoxiden. Dit klopt niet!
    Er wordt in dit artikel gesteld dat de uitstoot van ammoniak is gehalveerd sinds de jaren 90. Feitelijk gezien onjuist, aangezien de uitstoot van natuurlijke bronnen niet wordt meegerekend. Merkwaardig. Verrottingsprocessen van dood hout, veen etc en ammoniakemissie uit Noordzee, stoten blijkbaar veel uit, maar deze effecten worden niet meegenomen. Deze ammoniakuitstoot is, zoals het artikel hierboven beschrijft, afhankelijk van het weer. Ammoniak verdampt bijvoorbeeld meer bij warmer weer. Het is dan ook niet vreemd dat de theorie niet klopt met de praktijk. Het is alleen vreemd dat de veehouderij wordt afgerekend met een theoretisch model dat blijkbaar niet klopt met de praktijk. Het compendium voor de leefomgeving levert met dit artikel opnieuw het bewijs hiervoor. Een ammoniakreductie is in Aerius simplistisch een ammoniakreductie, terwijl de praktijk heel wat anders laat zien. Aerius heeft structureel foutieve aanname en ontwerpfouten: 1) verschillende stikstofverbindingen worden bijelkaar opgeteld. 2) er wordt in Aerius aangenomen dat ammoniak neerslaat, terwijl het net zo snel weer verdampt 3) Aerius houdt geen rekening met natuurlijke afbraakprocessen en chemische reactie

    1. Goed verwoord. Als het Den Haag uitkomt is de wetenschap heilig, maar hoe is het mogelijk dat (hoog en goed opgeleide mensen in den haag) zo de kop in het zand kunnen steken.

Beheer
WP Admin