Foto: Peter Roek BoerenlevenAchtergrond

Daarom ben ik boer: ‘Mijn droom waarmaken’

Werken voor een ander was leuk, maar Wilco de Crom wilde toch zélf ondernemer zijn. En dan liefst met wat extra’s.

Wilco de Crom (34) heeft in maatschap met zijn ouders in Knegsel (N.-Br.) een bedrijf met 170 melkkoeien, een zorgtak (www.zorgboerderijmolenvelden.nl) voor dementerende ouderen en een kaasmakerij. "De eerste kaasmakerij op het boerenerf in Nederland die CO2-neutraal is." Om de financiële risico’s te spreiden wordt een deel van de melk zelf verwerkt, een ander deel gaat naar de zuivelfabriek. Wilco is getrouwd met Marloes, hun zoontje Wout is 1,5 jaar en in december komt er gezinsuitbreiding. - Foto's: Peter Roek

Wilco de Crom (34) heeft in maatschap met zijn ouders in Knegsel (N.-Br.) een bedrijf met 170 melkkoeien, een zorgtak (www.zorgboerderijmolenvelden.nl) voor dementerende ouderen en een kaasmakerij. “De eerste kaasmakerij op het boerenerf in Nederland die CO2-neutraal is.” Om de financiële risico’s te spreiden wordt een deel van de melk zelf verwerkt, een ander deel gaat naar de zuivelfabriek. Wilco is getrouwd met Marloes, hun zoontje Wout is 1,5 jaar en in december komt er gezinsuitbreiding. – Foto’s: Peter Roek

“Begin november besloot ik mijn droom waar te maken en thuis in het bedrijf te stappen. Daarvóór heb ik voor verschillende ondernemingen gewerkt, het laatst bij MS Schippers waar ik zeven jaar de hele rundveedivisie onder mijn hoede had. Erg leuk, ik had veel vrijheid en eigen verantwoordelijkheid maar ik wilde uiteindelijk toch zélf ondernemer zijn.

Als kind al wilde ik boer worden. Ik was graag buiten bezig en ik hield van koeien. Toen ik op de mas zat, wilde ik er het liefst zoveel mogelijk melken maar op de has ging ik er anders tegenaan kijken. Onze kostprijs bleef stijgen, om een goede boterham te verdienen, zocht ik naar een andere manier van werken. Na de has ben ik naar Nyenrode Business Universiteit gegaan, daarna vond ik werk in het agrarische bedrijfsleven. Daar kwam ik op het idee om onze melk deels zelf te verwerken. Dat leidde uiteindelijk tot het plan om kaas te gaan maken in een volledig CO2-neutrale kaasmakerij.


Lees verder onder de foto‘s.

Wilco ontwikkelde, samen met een aantal partners en met subsidie, zijn eigen CO2-neutrale kaasmakerij.

Wilco ontwikkelde, samen met een aantal partners en met subsidie, zijn eigen CO2-neutrale kaasmakerij.

Subsidies

Het was een hele zoektocht want zoiets bestond nog helemaal niet. Via Leader N69 kon ons bedrijf subsidie krijgen. Met verschillende partners zijn we aan de slag gegaan om nieuwe systemen te ontwikkelen. Het lukte en op 23 november konden we van start. Mijn broers wilden niet in het bedrijf, maar ze zijn wel erg betrokken. De ene is architect, hij ontwierp de kaasmakerij. De ander is actief bij de productie en ontwikkeling van de kaas.

Door de kaas in de regio af te zetten, is de keten korter. Voor ons is dat financieel interessant, terwijl tegelijkertijd de burger een goed product heeft. Door samen te werken met hogescholen in de Brainportregio Eindhoven, faciliteren we ook productinnovatie. Zo zijn we een kaasinnovatielab gestart, hier kunnen we experimenteren met kleine hoeveelheden melk.

170 koeien telt het bedrijf, maar Wilco zocht (en vond) meer uitdaging dan alleen koeien melken.

170 koeien telt het bedrijf, maar Wilco zocht (en vond) meer uitdaging dan alleen koeien melken.

Werkplekken

Daarnaast willen we de verbinding met burgers versterken. Zo ben ik aangesloten bij Seats4Silence, ik bied werkruimte aan voor ondernemers en werkenden in de Brainportregio Eindhoven. Ze kunnen hier op het bedrijf hun laptop openklappen en rustig werken in een mooie omgeving. Het is gratis, maar ik ben ervan overtuigd dat dit meerwaarde biedt, zowel voor de burger als voor ons bedrijf.

Het ondernemerschap geeft me veel energie. Ik wil meerwaarde creëren, voor mezelf en mijn omgeving. Daarom ben ik boer.”

Lees ook: Boer zijn is veel meer dan werk

Beheer
WP Admin