- Foto: Henk Riswick BoerenlevenColumn

‘Criminelen foetsie, en de boer het drugsafval’

Schuurverhuur weigeren kan uitdraaien op bedreigingen. Dan weet je zeker dat het geen zuivere koffie is. En jij mag ook nog eens drugafval opruimen.

Ruimte en rust, dat is waar veel toeristen voor naar het platteland komen. De sfeer is gemoedelijk en de bewoners zijn nuchtere types die met twee benen op de grond staan. Tot er drugscriminelen het erf op rijden, denk ik erbij na het lezen van het meest recente politierapport over drugslocaties.

Inmiddels is elke afgelegen plek in Nederland interessant om drugs te maken. Het schijnt dat zelfs de meest nuchtere boeren overstag kunnen gaan als ze bezoek krijgen van het geboefte. Als je niet ingaat op hun zakelijke voorstel, komen ze de boel verbouwen en met je gezin weten ze ook wel raad. Stuur ze dan maar eens weg.

Drugscriminaliteit anders dan whatsappfraude

Als niet-crimineel heb je er amper een idee van wat zich in die wereld afspeelt en hoe men te werk gaat. Een loods verhuren lijkt in principe geen probleem. Hij staat toch leeg en een beetje extra inkomen is altijd welkom.

Dat achter de gesloten deuren vervolgens dingen aan de gang zijn die het daglicht niet kunnen verdragen, bedenk je vaak niet eens. Althans, ik zou het niet bedenken. Het moet wel heel gek gaan voor er bij mij een lampje gaat branden.

Whatsappberichtjes van mijn wanhopige dochter die acuut geld nodig heeft, zijn zo doorzichtig, daar trap ik niet in. Ik heb niet eens een dochter. Drugscriminaliteit is echter van een andere orde dan whatsappfraude.

Elke week even in schuur kijken

De politie vond het afgelopen jaar niet alleen productielocaties maar ook wasserijen. Daar worden met chemische middelen drugs uit kleding en shampoo gespoeld. Kom er maar eens op. Ik zou zoiets in mijn schuur niet eens herkennen, denk ik.

Er zijn allerlei tips voor veilig schuurverhuur. Maak afspraken met de huurder, is er zo een. Leg vast dat sloten niet vervangen mogen worden en dat je elke week komt kijken. Zou dat echt zin hebben?

De gebruikers zullen heus niet alles open en bloot laten liggen voor als je komt. Onverwacht aankloppen dan maar? Stel dat ze dan net bezig zijn met iets wat niet door de beugel kan. Wat doe je dan? Ze wegsturen? Als je dat al durft, dan zit je met een volgend probleem.

Huurders laten drugsafval achter

Een vrij nieuw fenomeen is namelijk dat huurders met de noorderzon vertrekken en het drugsafval, dat ze eerder onderweg langs een zandweggetje dumpten, achterlaten. De kosten van het opruimen en saneren zijn voor de verhuurder en dat gaat doorgaans niet om een paar tientjes.

Het veiligst is natuurlijk om er bij voorbaat niet in te stappen. Verhuur geen lege loodsen en schuren aan mensen die je niet kent. Als geïnteresseerden dan met bedreigingen komen, dan is dat heel griezelig maar dan weet je ook zeker dat het foute boel is.

Tot slot praat ik even het gezag na: houd contact met de politie als je het niet vertrouwt. Ik weet ook wel dat die de naam heeft niet op tijd te komen, maar in je eentje begin je sowieso niets.

Beheer
WP Admin