AlgemeenAchtergrond

‘Code Tabaksblat ook voor zuivelsector’

Betere bescherming van de leden en meer inzicht in het doen en laten van zuivelcoöperaties.

Dat wil de Nederlandse Melkveehoudersvakbond (NMV) voor elkaar krijgen via nieuwe regelgeving. Dit blijkt uit het rapport dat HAS Kennistransfer heeft gemaakt in opdracht van de NMV.

De nieuwe regelgeving moet volgens de NMV komen in de vorm van een wettelijke gedragscode, die anders dan die van de Nationale Coöperatieve raad, wel binden is. De NMV geeft aan dat de code Tabaksblat goede elementen bevat voor dergelijke wettelijke regelgeving. “De code heeft geen remmend karakter en blijkt te werken voor FrieslandCampina”, melden de onderzoekers in hun rapport Inventarisatie wettelijke gedragscode. “FrieslandCampina werkt er al mee.”

Nieuwe wettelijk vastgelegde regelgeving moet de leden meer macht geven. De huidige code is alleen maar een soort richtlijn waar coöperaties zich aan dienen te houden. “Ook dient wettelijke regelgeving de doelen van de coöperatie hoog in het vaandel te hebben.”
Het eerste wat de NMV uit de Code Tabaksblat wettelijk vast zou willen leggen is dat het verplicht is om een adequaat controlesysteem in te voeren. “Daarmee kan het vertrouwen van de leden terug worden gewonnen. Vooral transparantie in de melkprijs is van belang.”

Ook wil de bond dat er in de code regelingen worden opgenomen die het inkomen van de melkveehouder beschermt. “De ontevredenheid bij de leden is vooral te wijten aan de lage melkprijs.”

Daarnaast wil de vakbond dat de leden meer zeggenschap krijgen en dat er rente uitgekeerd wordt over ‘dode hand’. Dat is geld, opgeborgen in een stichting.

De NMV hoopt dat coöperaties in gaan zien dat wettelijke regels zowel voordelen heeft voor de leden als voor de coöperatie. Mochten coöperaties toch niet overtuigd zijn van het nut van een wettelijke code dan raadt Jan-Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters NMV aan om een conceptcode te maken voor de ministers of internationaal draagvlak te creëren

Beheer
WP Admin