China en VS verlagen onderlinge importheffingen fors
De Verenigde Staten en China verlagen hun onderlinge importheffingen fors voor een periode van negentig dagen. Dat hebben de landen bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring die in Genève is vrijgegeven. Deze stap is bedoeld om de handelsspanningen te verminderen en de twee grootste economieën ter wereld nog drie maanden de tijd te geven hun geschillen op te lossen.
De Amerikaanse heffingen van 145% op de meeste Chinese importgoederen worden verlaagd naar 30%. De Chinese heffingen van 125% op Amerikaanse goederen worden teruggebracht tot 10%.
Een Amerikaanse delegatie onder leiding van minister van Financiën Scott Bessent voerde afgelopen weekend gesprekken in een buitenwijk van de Zwitserse stad met een Chinese afvaardiging onder leiding van vicepremier He Lifeng. Volgens de partijen is er ook een mechanisme opgezet voor verdere onderhandelingen rond handel en economie.
Bessent verklaarde dat de twee partijen het erover eens zijn dat de Chinese en Amerikaanse economieën niet ontkoppeld moeten worden en dat er ook geen wederzijds handelsembargo komt. Hij zei ook uit te kijken naar goede gesprekken in de toekomst onder het mechanisme dat is afgesproken en dat de VS graag ziet dat China verder opengaat voor Amerikaanse goederen.
Constructieve afspraken geven landbouw hoop
Wat de nieuwe afspraken concreet op landbouwgebied gaan betekenen is nog niet bekend, maar het feit dat de twee landen weer bezig zijn met het maken van constructieve afspraken zal voor veel Amerikaanse landbouworganisaties een zucht van opluchting zijn. De export van varkens- en rundvlees uit de Verenigde Staten naar China ligt zo goed als stil sinds de start van de handelsoorlog vanwege de hoge heffingstarieven.
Ook de export van Amerikaanse soja naar China is fors teruggelopen. Soja is een belangrijke teelt voor Amerikaanse boeren, en een belangrijk deel van die inkomsten komt uit export. China is de grootste afzetmarkt. Tijdens een eerdere handelsoorlog tussen de VS en China verloren Amerikaanse sojatelers hier al marktaandeel aan Brazilië.
Op de financiële markten waren er grote zorgen dat een handelsoorlog tussen China en de VS tot een wereldwijde recessie zou kunnen leiden.
Gebalanceerde handelsrelatie
Bessent zei verder dat beide landen een meer gebalanceerde handelsrelatie willen en daar ook toegewijd aan zijn. President Donald Trump heeft vaak geklaagd over het hoge handelsoverschot van China met de VS. Bessent stelde dat er afspraken gemaakt kunnen worden met China over aankopen van goederen.
Volgens Bessent hebben beide partijen hun nationale belangen goed behartigd in het overleg. Het was de eerste handelsontmoeting tussen China en de VS sinds Trump een handelsoorlog met China ontketende.
Medeauteur: ANP
Reacties
Je moet een account hebben om te reageren
Voordelen van een account:
Krijg toegang tot de beste en meest actuele artikelen.
Discussier mee met collega’s, experts en specialisten.