Het MKZ-monument aan de Eperweg tussen Epe en Emst op de Veluwe in 2011, 10 jaar na eerste MKZ-uitbraak. - Foto: ANP/Vidiphoto RundveeNieuws

CBb-oordeel over laatste MKZ-zaak: ruiming terecht

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mocht vee uit Kootwijkerbroek (Gld.) in verband met mond- en klauwzeer (MKZ) ruimen.

Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in een ‘nagekomen’ MKZ-zaak.

In principe ligt er al een eindoordeel van het CBb over de MKZ-zaken uit 2020, waarin de rechter stelt dat bedrijven in Kootwijkerbroek destijds terecht zijn geruimd. In de zaak van dit betreffende bedrijf oordeelde het CBb eerder, in 2009, dat het ministerie echt opnieuw moest besluiten over de bezwaren die het bedrijf maakte tegen de ruiming. Dat is niet gebeurd totdat de veehouder in maart 2020 opnieuw aan de bel trok. Daardoor kwam deze zaken jaren later nu toch opnieuw voor de rechter.

Onbetrouwbare uitslagen laboratorium

Het CBb laat weten echter geen reden te zien om nu anders te oordelen dan bij het ‘eindoordeel’ in 2020, en zegt opnieuw dat terecht is geruimd. De bestuursrechter vindt daarnaast dat de veehouder te laat, tijdens de zitting op 6 oktober 2021, voor het eerst heeft aangevoerd dat de lab-uitslagen onbetrouwbaar waren. De rechtbank gaat hier daarom niet op in.

Het CBb oordeelt wel dat de betreffende veehouder recht heeft op een schadevergoeding van € 14.500 voor immateriële schade, door spanning en frustratie omdat de zaak zolang heeft geduurd. Daarnaast krijg de veehouder een vergoeding voor de gemaakte proceskosten.

Reacties

  1. Er is een duidelijke match tussen het “mkz”virus en het “coronavirus”. Deze door de overheid in stand gehouden “virussen” hebben maar 1 doel,opruimen waar ze vanaf willen. 2001, dierenhouderijen op de veluwe, veemarkten, schorsende veehandelaren op die markten, i&r verder doordrukken. 2021, iedereen electronisch toezicht via apps, contant geld. De horeca wordt word het hardst aangepakt, reden; hier gaat nog veel contant in om. Personeel wordt nog vaak zwart betaald.

Beheer
WP Admin