Premium
Arie van den Berg: "Mijn drijfveer is de continuïteit van dit bedrijf, maar ik kijk ook naar het bredere plaatje. Rentmeesterschap, biodiversiteit. Op die vlakken hoop ik ook wat voor andere, gelijkgestemde boeren te kunnen betekenen.” - Foto: Roel Dijkstra RundveeAchtergrond

Caring Farmer Van den Berg: voorop in bio-sector

Reacties

  1. 90 melkkoeien en een medewerker, dan heb je ook een tweede tak nodig anders is er geen positieve cashflow mogelijk!

  2. Veel meer biologische boeren ijken vanuit een heel breed kader naar hun bedrijf. Ze zijn geïnteresseerd in de verbinding met de samenleving. Het woord Multifunctionele landbouw is al uitgevonden door honderden boeren die daar in de praktijk al mee bezig waren. Het is vaak ook risicospreiding en creatief investeren in bedrijfscontinuïteit. Leuk om te lezen dat Arie die woorden ook zelf gebruikt.

    Boerenbedrijven hebben altijd al een breed aantal bedrijfstakken gehad. De echte bedrijfsspecialisatie en ‘ontmenging van de boerderijen’ onder invloed van de moderne Landbouweconomen heeft nog geen 40 jaar gewerkt. Heel veel boerengezinnen moeten voor hun gezinsinkomen nu elders bijverdienen. Het mooiste is dan wel als het een keus waar niet alleen geld mee verdient wordt maar dat ook persoonlijke voldoening geeft.
    Tragische dat de gespecialiseerde bedrijven een te hoge kostprijs hebben omdat ze de adviezen van het moderne Agro-Economisch denken hebben gevolgd. Hier heeft de dwarsdenkende WUR hoogleraar Jan Douwe van der Ploeg jaren geleden al voor gewaarschuwd.

  3. Ondanks de veel hogere prijs voor biologische melk kan hij met 90 koeien blijkbaar niet voldoende inkomen halen. Een kinderdagverblijf, zorgboerderij en andere activiteiten zijn nodig om een inkomen te halen.

Beheer
WP Admin