Bouwer ‘boerenwindmolens’ EAZ failliet
De Groningse windmolenbouwer EAZ Wind is failliet. Dat meldt RTV Noord. Het bedrijf in Hoogezand staat in agrarisch Nederland bekend als bouwer van kleine windmolens.
Het faillissement is op 30 oktober uitgesproken door de Rechtbank Den Haag.
De molens van EAZ Wind van 15 meter hoogte zijn bijna iconisch te noemen voor het platteland, dit vanwege hun kenmerkende vorm. Ze hebben drie larikshouten wieken, een berkenhouten windvaan en staan op een groene stalen mast. Ze zijn op veel boerenerven te vinden en zijn daar ook speciaal voor ontwikkeld. Er zijn er in totaal 850 geplaatst, volgens de bouwer zelf. De meeste daarvan staan in het Noorden. De molens kosten ongeveer €50.000 per stuk.
EAZ (Enschede Aan Zee) is opgestart door vier studenten van Universiteit Twente in Enschede. Een van hen was een Groninger boerenzoon, die het bedrijf van zijn vader van zelf opgewekte stroom wilde voorzien. Het bedrijf werd in 2014 opgericht en in 2015 werd de eerste molen geplaatst, in Overschild (Gr.). Dit voorjaar markeerde het bedrijf zijn tienjarig bestaan nog in een publicatie. In 2016 openden de ondernemers hun eigen fabriek in Hoogezand.
De molens hebben een vermogen van 15 kilowatt en een gemiddelde jaarproductie van 25.000 – 45.000 kilowattuur per jaar. Voor plaatsing is een omgevingsvergunning nodig.
Tweede failliete kleine windmolenbouwer
Eerder dit jaar ging een andere Nederlandse bouwer van kleine windmolens failliet. Dat was het bedrijf DutchVentus uit Hengelo (Ov.). Ook deze bouwer had zich toegelegd op kleine windmolens, in dit geval met een wiekdiameter van 3,5 meter, en een opbrengst tot 15.000 kilowattuur per jaar.
Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen: