Foto: Margreet Welink BoerenlevenAchtergrond

Boerinnendag in teken van positiviteit

Omdat corona de samenleving nog altijd beperkingen oplegt, besloot ForFarmers om niet langer te wachten op eventuele versoepelingen van de regels. De jaarlijkse Ladies Day zou dit jaar gewoon doorgaan, maar dan online en ’s avonds.

Woensdagavond 31 maart was het zover, om acht uur ging de eerste online editie van Ladies Night live.

Op de ForFamers-locatie in Almelo was een studio ingericht met de uitstraling van een gezellige huiskamer met een groot bankstel vol zachte kussens, schemerlampjes, kamperplanten en tapijt op de vloer. Hier ontving dagvoorzitter Wendelien Wouters de gasten, waaronder Irene van der Aart.

Deze ‘stadse’ kreeg jaren geleden een relatie met een melkveehouder in het Achterhoekse Westendorp. Jarenlang schreef Irene columns over het leven op de boerderij en het platteland, gezien door de ogen van een buitenstaander, namelijk zijzelf. Inmiddels is ‘boer’ gestopt met koeien melken, de laatste columns zijn gebundeld in Irene’s boek dat als titel ‘Uitgemolken’ kreeg.

Voedselhypes in de stad

Irene las tijdens de Ladies Night voor uit eigen werk. Hierbij kwamen de verschillen tussen stad en platteland royaal aan bod. Die laatste is nuchter en doe maar gewoon, de stad is complexer met een run op gemberthee, een ban op koolhydraten en andere voedselhypes.

Van der Aart beschreef een etentje met een vriendin in Amsterdam. Die had zichzelf lactose-intolerant verklaard, de kok bereidde een driegangendiner zonder lactose. Op het eind wilde de vriendin afsluiten met een ‘lekker cappucinootje’ waarna de bediening vroeg of dat met amandelmelk, havermelk of sojamelk moest zijn. De vriendin antwoordde: Doe maar gewoon volle melk, want een keertje zondigen moet kunnen, toch? Van der Aart: “Ik schaamde me kapot.”

Het was een komisch verhaal al was het wel jammer dat de dagvoorzitter niet nog even doorvroeg: het is nogal wat als je je openlijk kapot schaamt voor je vriendin. En wat vinden de andere vriendinnen ervan dat hun eetgewoontes in haar boek te kakken worden gezet? Maar zover kwam het gesprek niet.

Mooie verhalen van boerinnen in coronatijd

Het thema van de avond was ‘Spring is in the air.’ Dat moesten de boerinnen letterlijk en figuurlijk opvatten: het is lente én de nadruk lag op positiviteit. Corona is al beroerd genoeg, maar er was vast ook veel positiefs uit ontstaan. Dus was de organisatie op zoek gegaan naar mooie verhalen. En die waren er genoeg. In vrolijke filmpjes werden ze getoond. Zo waren er de zussen Monique en Gréanne van Middelaar uit Bunschoten–Spakenburg. Monique neemt het melkveebedrijf over, Gréanne runt De Kastanjeboom; een landwinkel en terras. Plannen daarvoor waren er al, maar door corona kwam alles in een stroomversnelling.

Van heinde en verre is er interesse voor streekproducten en dat noemden de deelneemsters van het online programma dan ook als het belangrijkste positieve effect van de coronacrisis: de herwaardering voor het platteland en streekproducten.

IJs van koeienbiest

Jose Aalders haakte daar op in. Ze werkt bij ForFarmers maar fungeerde tijdens de Ladies Night als bardame. Maar in het dagelijks leven doet ze meer, zo draaide ze zelf ijs van koeienbiest, afkomstig van de koeien van het ouderlijk bedrijf. Vanuit de horeca blijkt er veel interesse voor. “Ze vroegen hoeveel ijs ik elke week kon leveren. Toen moest ik wel uitleggen dat er eerst een koe moet kalven voor er biest is.”

De interesse voor lokaal, puur en ambachtelijk bereikte ook Helen Kranstauber. Zij is de initiatiefnemer van de campagne Support Your Locals. Het doel hiervan is om lokale ondernemers te steunen en ketens zo kort mogelijk te houden. En niet alleen in de coronatijd.

Chef stront op biologisch varkensbedrijf

Boerin Maron van de Plas deed eveneens haar verhaal. Zij runt met haar vriend en schoonfamilie een biologisch varkensbedrijf in Boerdonk (NB). “Ik ben chef Stront”, grapte ze, doelend op het feit dat er dagelijks heel wat mest geschept dient te worden. Maron vlogt veel over wat ze meemaakt en deelt haar filmpjes op haar eigen YouTube-kanaal. “Ik vertel gewoon heel graag over het bedrijf.”

Druk met kippetjes en kleding

En dan was er nog de opgewekte Inge Wansink uit Rijssen (Ov.). Ze is getrouwd met een pluimveehouder maar noemt zichzelf geen boerin. Ook haar man noemt ze eigenlijk nooit boer. “Ik zeg altijd dat hij bij de kippetjes is.” Zelf is ze druk met haar eigen kledingzaak She’s Different en hoewel ze als gevolg van corona de deuren lang moest sluiten, bracht de pandemie ook haar iets positiefs namelijk de doorontwikkeling van haar webshop én een zakelijke pagina op Facebook. “Als je me dat een jaar geleden had gezegd, had ik je niet geloofd.” Voor de kijkers van de Ladies Night vertelt ze alvast wat de lentemode dit seizoen wordt: wijde jurken. “Het is even wennen dat het niet meer strak en aansluitend zit, maar het is echt heerlijk!”

Laat de lente maar komen!

Na nog enkele kijkersvragen te hebben beantwoord, sloot de online editie van de boerinnenavond af met de vrolijke woorden: Laat de lente maar komen!

  • Dagvoorzitter Wendelien Wouters heet de deelnemende boerinnen online welkom. - Foto's: Margreet Welink

    Dagvoorzitter Wendelien Wouters heet de deelnemende boerinnen online welkom. – Foto’s: Margreet Welink

  • Irene van der Aart leest voor uit eigen werk.

    Irene van der Aart leest voor uit eigen werk.

  • Maron van de Plas (midden) vertelt aanstekelijk over het biologische varkensbedrijf dat ze met haar vriend en schoonouders runt.

    Maron van de Plas (midden) vertelt aanstekelijk over het biologische varkensbedrijf dat ze met haar vriend en schoonouders runt.

  • De zussen Monique (tweede van links) en Gréanne (tweede van rechts) van Middelaar uit Bunschoten–Spakenburg vertellen over het melkveebedrijf en de landwinkel.

    De zussen Monique (tweede van links) en Gréanne (tweede van rechts) van Middelaar uit Bunschoten–Spakenburg vertellen over het melkveebedrijf en de landwinkel.

  • Jose Aalders (rechts) laat ijs gemaakt van biest proeven. 'Het is vol, romig en smaakt een beetje vanille-achtig.'

    Jose Aalders (rechts) laat ijs gemaakt van biest proeven. ‘Het is vol, romig en smaakt een beetje vanille-achtig.’

  • Inge Wansink (midden) heeft een eigen kledingwinkel. Dankzij corona heeft ze nu ook een zakelijke Facebook-pagina.

    Inge Wansink (midden) heeft een eigen kledingwinkel. Dankzij corona heeft ze nu ook een zakelijke Facebook-pagina.

Beheer
WP Admin