Boerderij-peiling: 70% wil beperking aantal koeien - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Boerderij-peiling: 70% wil beperking aantal koeien

Moeten het aantal koeien in Nederland worden beperkt? En zo ja, op welke manier moet de sector dit doen? Met een online-enquête peilde Boerderij de mening van melkveehouders. Stoppersregeling en aanscherping AMvB zijn de meest gewenste maatregelen.

Deze week is de enquête op Boerderij.nl 906 keer ingevuld. 82% van de deelnemers zegt melkveehouder te zijn. 81% heeft overwegend melkvee op het bedrijf, 5% vleesvee en 7% jongvee. 7% vulde ‘overig’ in. 51% van de respondenten geeft aan een intensieve bedrijfsvoering te hebben, de rest is extensief.

Op de vraag of het aantal koeien in Nederland moet worden beperkt, reageerde 70% positief. 30% vindt van niet. De groep die wil dat de derogatie behouden blijft, is groter; 78% van de respondenten vulde ‘ja’ in. De overige deelnemers vinden niet dat de derogatie behouden moet blijven.

Stoppersregeling meest genoemd

LTO, NZO, Nevedi en de banken werken aan een pakket maatregelen om de melkveefosfaatproductie van 2017 te beteugelen. Dit gebeurt door vooral in te zetten op verminderen van het aantal koeien met een stoppers- en opkoopregeling. De rundveestapel moet volgens LTO met ten minste 175.000 koeien aantoonbaar krimpen in 2017.

Echter, voor welke maatregelen is draagvlak onder de boeren? Boerderij legde de respondenten zes manieren voor om de melkveefosfaatproductie te verlagen. Twee voorkeuren konden worden aangekruist. Een stoppersregeling waarbij boeren die hun bedrijf willen beëindigen worden uitgekocht, is het vaakst (42%) aangekruist. Het aanscherpen van de AMvB over grondgebondenheid (aantal koeien gerelateerd aan de hoeveelheid grond bij uitbreiding) noemde 41% als de meest geschikte maatregel om het aantal koeien te beteugelen.

Het invoeren van onverhandelbare fosfaatrechten per 1 januari 2017 is door 26% aangekruist. 23% ziet het verhogen van de mestverwerkingspercentages in alle regio’s als een oplossing voor melkveefosfaat en 21% ziet een gedwongen productievermindering voor alle melkveehouders als meest voor de hand liggende mogelijkheid. Het minst (17%) populair onder de respondenten is koeien opkopen met geld van de overheid.

Financiële constructie

Stoppersregeling en aanscherping AMvB zijn de meest gewenste maatregelen in deze enquête. Woensdag werd bekend dat de banken werken aan een financiële constructie voor melkveehouders die hun bedrijf willen beëindigen, maar dit mogelijk uitstellen tot de fosfaatrechten zijn ingevoerd. De stoppersregeling moeten potentiële stoppers over de streep trekken hun koeien in 2017 weg te doen.

Voor het aanscherpen van de AMvB grondgebondenheid zegt staatssecretaris Martijn van Dam tot nu toe geen wettelijke mogelijkheden te hebben, en het is geen optie die de sectorpartijen overwegen.

Beheer
WP Admin