Foto: Canva AlgemeenColumn

‘Boer als schakel in witwaspraktijk’

Dat was weer eens heel ander nieuws over boeren. LTO raadt, samen met het ministerie van Financiën, boeren aan niet meer te betalen met bankbiljetten van € 500. En die dus ook niet als betaalmiddel aan te nemen. Dit om geen onderdeel te worden van witwaspraktijken.

U mag best weten: ik was verbaasd. Bij ons thuis vliegen de bankbiljetten van €500 niet over de keukentafel. Wij hebben sowieso weinig papiergeld. Alles gaat via de bank. Soms is er nog een oudijzerkoopman die contant betaalt. Of een veehandelaar, die een kalf of schaap meeneemt. Dan is wat geld voor in de portemonnee wel gemakkelijk. Maar dat zijn nooit biljetten van € 500.

€ 500-biljet wettig betaalmiddel, maar wees gewaarschuwd

Toch schijnt het voor te komen. Anders trekken LTO en het ministerie van Financiën niet samen aan de bel. Genoemd wordt onder meer de paardenhandel. Grote vraag is dan of boeren bewust meewerken aan die witwaspraktijken of naïef erin worden geluisd. Kennelijk is het toch wel omvangrijk, anders had LTO deze waarschuwing niet uit laten gaan.

Wie er nu nog intuint: eigen schuld, dikke bult

Feit is dat briefjes van € 500 al langer in de ban zijn. De Nederlandsche Bank maakt geen nieuwe biljetten meer aan. Als ze daar worden aangeboden, neemt de bank ze in en geeft ze niet weer uit. Dan zijn ze verdwenen. Ze worden dus schaars. Als je als boer een biljet van € 500 krijgt, dan moet er wel een belletje gaan rinkelen: klopt dit wel? Aan de andere kant, het is een wettig betaalmiddel, dus waarom niet?

Biljetten geven meer gevoel van geld dan digitale betaling

Hanna heeft wel begrip voor het aannemen van een biljet van € 500. “Dan heb je tenminste weer eens echt geld in handen. Die digitale betalingen zeggen me weinig. Je hebt niet het echte gevoel meer bij geld. Of je veel of weinig uitgeeft, het is niet meer dan een cijfer bij de bank. Bij papiergeld heb je dat wel. En zolang iemand briefjes van € 500 aanneemt, zie ik geen problemen.”

Ik ben voorzichtiger. Onderdeel te worden van een witwaspraktijk lijkt me niks. En we zijn gewaarschuwd. Dubbel. Door het staken van de uitgave door de Nederlandsche Bank en nu door LTO en ministerie. Wie er nu nog intuint: eigen schuld, dikke bult.

Reacties

  1. Bij dit alles komt nog “Onze regering wenst de tastbare euro’s af te schaffen en alle betalingen via de plastickaart te laten verlopen. Dit heeft volgens mij niets te maken met “hoe maken we de mensen bewuster in het omgaan met hun geld” maar heeft echt alles te maken met de controle zucht en het wantrouwen van onze leiders. Ons land begint steeds meer te lijken op een totalitair geleide natie.

  2. Het feit dat een biljet van 500 euro bestaat en tot wettelijk betaalmiddel is verheven kan ik begrijpen. Ditzelfde biljet nu terzijde schuiven als crimineel geld maar nog steeds als wettelijk betaalmiddel erkennen is voor mij onbegrijpelijk. Wens je geen “grootgeld” meer in omloop te hebben, dan moet je het uit de roulatie nemen net als ook de guldens, marken etc. zijn ingenomen toen we over gingen op de euro.

  3. Zouden ze deze reactie ook gegeven hebben als nieuwe leden met deze bankbiljetten cash hun contributie zouden betalen .

  4. Logisch dat hanna die 500 euro biljetten nog wil: ze komt uit brabant en daar houden ze wel van cash. Vroeger bracht onze veehandelaar voordat de uitstootkoeien naar boschmarkt gingen het geld cash rond. Begon hij bij de eerste met 30.000 gulden in de knip. Hier heb ik een collega neferlandse boer die cashgeld meeneemt als ie op vakantie gaat. ´Mijn banksnuiter hoeft niet te weten waar ik met de bankpas tank’ , zegt hij dan. Was vroeger trouwens ook een brabander.

  5. ik verkoop ook liever een koe voor 12 honderdjes, dan voor een 5 honderd eurobiljet. maar het begint een zielige toestand te worden in nederland. als we een stroomstoring krijgen verhongeren we als alles digitaal is.

  6. Als ze deze waarschuwing geven aan de autohandel dan ik het nog begrijpen. Maar het lijkt weer komkommertijd te zijn.

Beheer
WP Admin