Bert van Ruitenbeek, voorzitter van Stichting Demeter, na afloop van het gesprek met bemiddelaar Remkes bij het provinciehuis . - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Bio praat zonder gangbaar over toekomst met Remkes

Verschillende organisaties van natuurinclusieve en biologische boeren spraken woensdagmorgen 31 augustus afzonderlijk van de gangbare landbouworganisaties met het kabinet onder leiding van Johan Remkes.

Remkes had dezelfde organisaties uitgenodigd als eerder deze maand, toen een aantal boerenclubs verstek lieten gaan of zich lieten vertegenwoordigen door LTO Nederland. Gisteren 30 augustus lieten onder andere FDF, Agractie en de grootste belangenbehartiger weten nog te twijfelen, maar dinsdagavond werd de uitnodiging van Remkes toch aangenomen. Vanaf half 11 waren ze welkom op het provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag.

Remkes trekt op deze manier een scheiding tussen boeren die vooral willen dat het kabinet sleutelt aan het stiktofbeleid en organisaties die daar minder problemen in zien. Organisaties als Demeter, Bionext, Boerennatuur spraken eerder woensdagochtend voornamelijk over de toekomst van de landbouw.

Ruimte voor de inhoud

Bert van Ruitenbeek, directeur van Stichting Demeter, vindt het kwalijk dat de andere organisaties niet bij dit gesprek aanwezig waren. “Het is belangrijk dat zij ook dit verhaal horen. Er zijn ook in de achterbannen van dit soort organisaties boeren die wel stappen willen zetten en kunnen leren van de ervaringen.” Ruitenbeek hekelt dat sommige boeren de dialoog ‘gijzelen’ door vooral te benadrukken wat ze niet willen. “Nu was er volop ruimte voor de inhoud. We hebben bijvoorbeeld de rol van het agrarisch onderwijs in de verduurzaming van de landbouw kunnen benadrukken.”

Alex Datema, voorzitter van Boerennatuur zag dat woensdagochtend vooral over de wat langere termijn is gesproken. “Wij kijken graag naar waar we over 10 jaar willen staan en wat we nu moeten doen om daar te komen en zijn wat minder bezig met de doelen voor de korte termijn.”

Oplossingsrichtingen

Twee weken geleden presenteerde Datema met een aantal andere landbouwkenners een plan aan, waar ook nu elementen van ter sprake zijn gekomen. “Het is mooi dat we dit dan kunnen bespreken met drie leden van het kabinet erbij, in plaats van op het ministerie van Landbouw met een ambtenaar.”

De beide ministers waren volgens de boerenorganisaties positief over de geboden oplossingsrichtingen. In hoeverre daar wat mee gedaan wordt, is nog even afwachten. De ogen zijn gericht op landbouwminister Henk Staghouwer, die de komende weken een brief zal sturen waar het toekomst voor boeren uit moet blijken. De organisaties zijn zelf ook erg benieuwd welke van hun aangedragen oplossingen daarin terug te vinden zijn, de bewindspersonen wilden daarover nog geen tipje van de sluier oplichten.

Reacties

  1. Beleid overheid en de inbreuk die ze doet op de markt voor bio kan wel eens een hele zware dobber gaan worden voor de bio. Denk dat de politiek maar ook de bio zich dat onvoldoende realiseert Politiek heeft mooie ideen en woorden maar koopt niets. De politiek begint aan de verkeerde kant van de markt. Denk dat de politiek geen idee heeft van de consequenties van dit beleid in zo’n korte tijd. Ze gaan nog schrikken dat is zeker. Als het maar niet zo wordt dat de overheid meer kapot maakt dan ons lief is.

Beheer
WP Admin