Partner
Vleeskuikenhouder Berri Meijerink in Lochem (Gld.). - Foto: Elanco PluimveePartner

Bescherm langzamer groeiend kuiken tegen coccidiose

Hoe stuur je vleeskuikens heel nauwkeurig naar het juiste aflevergewicht? “Door te zorgen voor een ongestoorde en voorspelbare groei”, stelt vleeskuikenhouder Berri Meijerink in Lochem (Gld.).

Langzamer groeiende kuikens vragen net als reguliere kuikens een goede bescherming tegen coccidiose. Specifieke raskenmerken van langzamer groeiende rassen zorgen ervoor dat het lastiger is om darmstoornissen op te merken.

Een goed anti-coccidioseschema is dan ook zeker zo belangrijk. Dit is ook de ervaring van vleeskuikenhouder Berri Meijerink. Hij hanteert al een aantal jaren hetzelfde schema: Maxiban® tot 35 dagen en Monteban® tot de slacht. Dankzij een voorspelbare en ongestoorde groei lukt het hem om elke ronde heel dicht bij het gewenste aflevergewicht te komen. Lees meer over zijn ervaringen.

Vleeskuikenhouder Berri Meijerink in Lochem (Gld.) stuurt zijn vleeskuikens heel precies naar het juiste aflevergewicht door te zorgen voor een ongestoorde en voorspelbare groei. - Foto: Elanco

Vleeskuikenhouder Berri Meijerink in Lochem (Gld.) stuurt zijn vleeskuikens heel precies naar het juiste aflevergewicht door te zorgen voor een ongestoorde en voorspelbare groei. – Foto: Elanco

Overgestapt op Hubbard-kuikens

Berri Meijerink in Lochem is een van de eerste deelnemers aan het Nieuwe Standaard Kip-concept (NSK-concept). De voormalig opfokker besloot in 2015 over te stappen op vleeskuikens en koos voor een concept met langzamer groeiende kuikens. Op zijn bedrijf houdt hij nu 85.000 Hubbard-kuikens. “Dat bevalt uitstekend”, vertelt hij. “Ik heb ook ervaring met reguliere kuikens, maar ik vind een langere cyclus zoals we nu hebben prettiger. Bovendien vind ik de langzamer groeiers plezierige kuikens om mee te werken. In de afgelopen vier jaar hebben we geen medicijnen nodig gehad.”

Stressvoller kuiken vraagt regelmaat

Dit betekent volgens de Achterhoekse vleeskuikenhouder niet dat het eenvoudiger is om langzamer groeiende kuikens te houden. “De uitdagingen zijn anders. De dieren zijn stressvoller en dat vraagt om regelmaat in de bedrijfsvoering. Als je doordeweeks om zeven uur ’s morgens voert, dan moet je dat op zondag ook doen. Ook op voerwisselingen kan het kuiken heftiger reageren. Dat zie je dan terug in de mest.”

Beschermen rond voerwisselingen

“Aanvankelijk dacht ik bij afwijkende mest aan coccidiose”, vertelt hij. “Elanco bood toen aan om een ronde lang heel intensief de darmgezondheid van de kuikens door middel van secties te onderzoeken. Dit HTSi-onderzoek liet zien dat de darmgezondheid prima was en het aantal coccidiose-beschadigingen verwaarloosbaar. Met de bescherming tegen coccidiose zat het dus wel goed.”

Beschermen tot de slacht

Voor zijn coccidiose-programma start het Lochemse bedrijf met Maxiban® en schakelt op een leeftijd van 35 dagen over op Monteban® en houdt dat tot het moment van slachten in het voer. Dit schema beschermt de kuikens tot en met de laatste dag en zorgt voor een lage infectiedruk in de volgende ronde. “Deze strategie heeft bovendien een praktisch voordeel”, licht Meijerink toe. “Omdat de slachtdatum weleens verschuift en omdat ik het liefst volle vrachten bestel, houd ik aan het eind van de ronde vaak voer over. Dit voer ik dan in de volgende ronde aan de kuikens. Als ik blanco zou eindigen zou ik óf extra silocapaciteit nodig hebben óf de kuikens de volgende ronde een periode blanco voer moeten geven. Dat laatste vind ik geen optie.”

Sturen op voorspelbare en ongestoorde groei

Meijerink stuurt in zijn bedrijfsvoering op voerwinst per vierkante meter stal. Bij het NSK-concept geldt een maximale stalbezetting van 30 kg/m2 en een maximale gemiddelde daggroei van 45 gram. “Heel veel knoppen om aan te draaien hebben we niet”, vertelt hij. “De kunst is om zo dicht mogelijk tegen de 30 kg aan te zitten zonder eroverheen te gaan. Dat lukt aardig. Het afgelopen jaar zat ik op gemiddeld op 29,78 kg/m2. Dat lukt het beste met een ongestoorde en voorspelbare groei.”

Meer informatie over de prijzen van vleeskuikens vind je in Boerderij Marktprijzen:  

VCN
Vrije, lichte kuikens
Vrije, zware kuikens
ABC-prijs
Jan van Ee
Broedeieren NOP/NVP
Broedeieren vrij
Totaaloverzicht pluimveevlees