RundveeNieuws

Arla: ‘negatieve invloed’ in Afrika voorkomen

Aarhus – Arla intensiveert de inzet op de Afrikaanse markten ten zuiden van de Sahara, maar wil daarbij vermijden dat dit ten koste gaat van de ontwikkeling van lokale landbouw en de zuivelsector. Dat plan heeft het zuivelconcern maandag ontvouwd.

De omzet in Nigeria, Ivoorkust, Ghana, Senegal, Congo en een aantal landen in Oost-Afrika moet volgens dat plan de komende twee jaar worden opgekrikt van €87 miljoen naar zo’n €270 miljoen, primair via de afzet van melkpoeder en lang houdbare melk.

De negatieve effecten voor de Afrikaanse boeren en verwerkers wil Arla voorkomen door een ‘duidelijk mensenrechtenbeleid te verankeren in het concern’. Daarvoor wil Arla onder meer voldoen aan de richtlijn en van de economische organisatie Oeso inzake multinationals alsmede de richtlijnen van de Verenigde Naties voor mensenrechten en bedrijf, zo heet het in de mededeling.

Arla is ten zuiden van de Sahara al van de partij in Nigeria en Ivoorkust. Onderzoek dat de komende maanden daar ingesteld wordt, moet duidelijk maken in hoeverre het concern met zijn aanwezigheid daar wel al schade heeft berokkend aan de lokale landbouw en melkverwerking. De overige genoemde markten zijn nieuw voor het concern.

Beheer
WP Admin