Met camera’s wordt het gedrag van de vleesvarkens in twee afdelingen geregistreerd. - Foto: Michel Velderman VarkensNieuws

Ander liggedrag varkens door verbeterd stalklimaat

Aan de hand van slimme cameratechniek en slimme stalsensoren voerde varkenshouder Stefan ter Haar in Geesteren (Gld.) enkele stalaanpassingen door. Met het verbeterde stalklimaat zag hij het liggedrag van de vleesvarkens veranderen.

“Ik ben meer te weten gekomen over de stal en het gedrag van de dieren”, zo zegt Stefan ter Haar. De varkenshouder neemt deel aan het pilotproject ‘Varken stuurt zijn leefklimaat middels eigen gedrag’. Binnen dit project – waarin Vion Farming samenwerkt met Connecting Agri & Food en leveranciersvereniging StarFarmers – wordt het diergedrag 24/7 gevolgd met camera’s en sensoren.

Ter Haar heeft een gesloten bedrijf met 400 zeugen op twee locaties. Camera’s registreren het gedrag van de vleesvarkens in twee afdelingen. Slimme stalsensoren maken het CO2– en ammoniakgehalte inzichtelijk en registreren eveneens de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Hoe werkt het?

“De camerabeelden en de klimaatgegevens zijn gekoppeld en in een datasysteem verwerkt”, zo vertelt Ter Haar. Gedurende de ronde namen de temperatuur en het ammoniakgehalte toe. In samenspraak met een klimaatspecialist voerde de varkenshouder – die met voergangventilatie werkt – enkele wijzigingen door. “We hebben een deel van de voergang dichtgelegd en zijn wat harder gaan ventileren. We hebben de voelers boven de voergang gehangen. De temperatuur is iets naar beneden bijgesteld.” De varkenshouder voerde aanpassingen door in alle 15 vleesvarkensafdelingen, tegen relatief lage kosten.

De aanpassingen hebben een positief effect op het stalklimaat, zo merkt Ter Haar na anderhalve ronde. “Het is halverwege de ronde beduidend frisser in de stal, waarbij we zien dat het ammoniakgehalte is gedaald. Het liggedrag van de vleesvarkens is ook veranderd. Waar ze eerder meer verspreid lagen, trekken ze meer naar de bolle vloer.”

Ter Haar laat weten nog niet direct een verbetering te zien van de resultaten, maar geeft aan tevreden te zijn over de huidige technische cijfers.

Het pilotproject wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en het Europees Landbouwfonds.

Reacties

  1. Beste Stefan ter Haar,
    Om nog een beter stalklimaat te genereren zou ik het spray systeem van Animal Life Plus nog plaatsen, hierdoor krijgt u nog ammoniak reductie, meer rust in de stal en een verbetering op de technische resultaten.

Beheer
WP Admin