Zorg voor een gezonde bodem is het centrale thema op de Akkerbouwdag. En niet alleen praten, maar ook in de praktijk laten zien wat de verschillende technieken kunnen bieden. – Foto: Koos Groenewold AkkerbouwAchtergrond

Akkerbouwdag in teken bodemgezondheid

Dit jaar organiseert Boerderij samen met Trekker de tweede editie van de Akkerbouwdag. Demo’s, workshops en standhouders focussen op bodemgezondheid.

Bodemgezondheid is een steeds weer terugkerend thema als basis voor een goed gewas. Het is ook het thema van de Akkerbouwdag die 11 juli in Nijkerk plaatsvindt. Bodemgezondheid hangt nauw samen met vruchtwisseling en de teelt van groenbemesters. En dat is op zijn beurt weer verbonden met grondbewerking. Thema’s waar de laatste jaren nieuwe inzichten zijn ontstaan en waar veel akkerbouwers ook actief op inspelen. De teelt van groenbemesters, al of niet als vanggewas, nam een flinke vlucht en steeds meer akkerbouwers doen ervaring op met een vorm van minimale of niet-kerende grondbewerking.

Demovelden

Op het gastbedrijf van de Akkerbouwdag 2024, bij de familie Van Leeuwen Boomkamp, zijn demovelden aangelegd waar verschillende manieren van grondbewerking te zien zijn en worden toegelicht. Ook in relatie tot de verschillende soorten groenbemesters.

Wat de machinedemo’s betreft staan onder andere verkleinen van groenbemesters en ondiepe stoppelbewerking op het programma. Bijvoorbeeld Fliegl toont zijn kettingeg. Een niet alledaagse machine van recente datum, en een ontwikkeling waarmee Fliegl inspeelt op de wens om stoppels en gewasresten ondiep te bewerken. Ook zijn nog laat suikerbieten gezaaid om cameraschoffeltechniek te demonstreren.

Een van de primeurs op de Akkerbouwdag is de Fliegl-kettingeg. Een uit Australië afkomstig systeem, vergelijkbaar met de machines van Kelly (Agro Bio Solutions) en Dalbo.
Een van de primeurs op de Akkerbouwdag is de Fliegl-kettingeg. Een uit Australië afkomstig systeem, vergelijkbaar met de machines van Kelly (Agro Bio Solutions) en Dalbo.

Workshops

Verschillende leveranciers geven in workshops hun visie op het toepassen van groenbemesters en verschillende methoden van grondbewerking. Jerry van Gremberghe, landbouwkundige bij DSV zaden, houdt een presentatie over soorten- en rassenkennis als basis voor systemen die de hoofdgewassen optimaal ondersteunen. DSV zaden heeft demovelden met verschillende samenstellingen van zijn TerraLife-mengsels gezaaid.

Jaqueline Baar van Sil Best verzorgt een workshop waar duurzaam telen centraal staat, en de vraag wat nodig is om een optimaal gewas te telen.


Demonstraties van grondbewerkings- en schoffelmachines tijdens de Akkerbouwdag in 2023. Meer videoreportages over de akkerbouw in Nederland vind je in het YouTube-kanaal van Boerderij.




CM-Block Knop

LEES MEER ARTIKELEN OVER BODEMGEZONDHEID, ZOALS HET LAATSTE NIEUWS, ACHTERGRONDEN EN VIDEO'S.

Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.