In het zuiden van het land konden akkerbouwers vorig jaar nog voor de regen uit oogsten, in het noorden lukte dat niet. – Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Agrifirm betaalt €189 per ton baktarwe in moeilijk jaar

De graanpoolprijzen van Agrifirm komen voor oogst 2023 uit op €189 per ton baktarwe in de basispool met voorschot. Dat is 35% lager dan de poolprijs over oogst 2022. De coöperatie spreekt over een teleurstellend graanjaar, vooral veroorzaakt door slechte weersomstandigheden.

Voor een ton voertarwe betaalt de coöperatie €185 per ton in de pool met voorschot. Zonder voorschot komt dat uit op €188,40. Voor baktarwe in de bewaarpool, waarbij de akkerbouwer het graan zelf opslaat, geldt een poolprijs van €187,50. Van de bruto poolprijzen gaan nog kosten af voor verwerking. Agrifirm rekent met een ledenvoordeel van €0,60 per ton.

Slechte weer drukt stempel

In het voorjaar stond het graan er in eerste instantie goed op. Storm Poly zorgde er echter op 5 juli voor dat veel graan werd platgeslagen. Tijdens de oogst was er op veel plaatsen regen. Het leidde tot hectare-opbrengsten die tegenvielen en een slechte kwaliteit van zowel tarwe als gerst, aldus Agrifirm.

De basispools van Agrifirm lopen jaarrond van mei tot mei. De gehele poolperiode was sprake van een flauwe marktstemming, aldus de coöperatie. Er was continu sprake van een groot aanbod en grote voorraden. Dit leidde tot een daling naar een prijsniveau van ver voordat de oorlog met Rusland begon.

In het zuiden van het land konden telers nog voor de regen uit oogsten, waardoor het lukte een premie op bakkwaliteit te realiseren. In het noorden was daarvan geen sprake en was er alleen nog een mogelijkheid om de tarwe als voertarwe af te zetten.

De brouwgerstprijs komt uit op €207 per ton voor de basispool. Het lukte nauwelijks om gerst als brouwgerst af te zetten. Alleen de wintergerst die al voor de regenperiode was geoogst, kwam nog in aanmerking voor een premie. Voor voergerst betaalde Agrifirm €172 per ton in de pool met voorschot.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin