Partner
Online Bieden zorgt voor een transparanter biedproces en een hogere opbrengst. - Foto: NVM AlgemeenPartner

Agrarisch vastgoed verkopen doe je via NVM Online Bieden

NVM’s prijsvormingsplatform Online Bieden is nu ook geschikt voor verkoop van agrarisch vastgoed. Verkoop via het platform heeft grote voordelen: “Het biedt meer structuur aan het biedproces en de opbrengst pakt hoger uit.”

NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar De Lorijn Raadgevers uit Heteren had de primeur: 42 hectare grasland in acht kavels was het eerste agrarische perceel dat werd verkocht via NVM Online Bieden.

“We hebben vooraf onderzocht wat er in de regio speelt en hoe de eigendomsstructuren lopen, zodat we een beeld kregen van de markt”, zegt Fons Hendrix van De Lorijn. “Als je overtuigd bent van de kwaliteit van het gebodene, kun je dat ook best op een transparante manier in de markt zetten.”

Wat is Online Bieden?

Online Bieden is een initiatief van NVM-dochter Realbid, dat werd ontwikkeld als oplossing voor het vaak ondoorzichtige biedproces bij woningen. In de overspannen woningmarkt moesten geïnteresseerden vaak blind overbieden middels het overbekende ‘briefje’.

“Zowel de persoon die de woning kreeg, als degenen die ernaast grepen, hadden geen idee hoe ver boven of onder de andere biedingen zij zaten”, zegt operationeel manager Hans Bodde. “NVM Online Bieden maakt dit proces inzichtelijk. Bieders kunnen real-time zien hoe de prijs zich ontwikkelt en besluiten of ze bereid zijn om iets bij te leggen voor hun droomhuis.”

Doordat biedingen en voorwaarden openbaar zijn, is na de deadline direct duidelijk wie het hoogste bod en de gunstigste voorwaarden heeft. Maar Online Bieden is geen veiling, benadrukt Bodde: “Het is een platform voor transparante prijsvorming. De verkoper heeft nog steeds het recht om te gunnen aan wie hij wil.”

Meer informatie

Inmiddels is Online Bieden ook geschikt gemaakt voor agrarisch en zakelijk vastgoed. Naast de eerder beschreven open biedmethode, kan vastgoed nu ook via het platform verkocht worden middels inschrijving of Biedsafe, een ‘digitale kluis’ waarbij de verkopende partij de biedingen pas na sluiting te zien krijgt.

Ook is er bij de agrarische tak meer informatievoorziening mogelijk. “Er komt bij de verkoop van agrarisch vastgoed nu eenmaal meer kijken dan alleen de vierkante meters,” zegt Bodde. “Bijvoorbeeld de economische waarde, eisen over gewaswisseling, of andere componenten die niet in één getal te vangen zijn. Die kunnen nu dus worden gespecificeerd.”

Lees verder onder de afbeelding

Beeld: NVM

Binnenkort volgt nog meer functionaliteit: “Sinds kort kan er automatisch een notaris bij de verkoop betrokken worden. We zijn ook bezig met het implementeren van emissierechten.”

Evidente voordelen

Het belangrijkste voordeel van het platform, volgens Bodde: “Doordat we zien dat er vooral op agrarisch vastgoed wordt geboden door professionele bieders met een vast budget, zorgt de transparantie dikwijls voor een hogere opbrengst,” zegt hij.

“Die transparantie heeft bovendien evidente voordelen, nu er belangrijke ontwikkelingen op de vastgoedsector afkomen, die ook van toepassing zijn op agrarisch vastgoed. Zodra er deels een woonbestemming is, moet er bijvoorbeeld binnenkort een digitaal biedlogboek worden aangelegd. Online Bieden levert dat kant-en-klaar.”

Meer bekendheid

“De agrarische ondernemer die zijn percelen bij ons verkocht, durfde te experimenteren om te zien wat het zou doen met de opbrengst,” beaamt Hendrix van De Lorijn. “Met name in een markt waarin de interesse in agrarisch vastgoed niet meer strikt voorbehouden is aan andere agrariërs, is transparantie heel belangrijk. Na onderzoek bleek dat in dit gebied ook veel potentiële kopers buiten de landbouwsector zaten. Dus konden we het object via Online Bieden veel meer bekendheid geven. Dat pakte heel gunstig uit.”

Beheer
WP Admin